0

В ода колкото за 8 олимпийски басейна изразходва на година Народното събрание (НС). Това показват сметки на „Телеграф“. Изчисленията са на база данните от обществена поръчка, публикувана от администрацията на парламента за доставката на питейна вода и отвеждане на отпадъчните войни. Тя обхваща всичките сгради и ведомствени жилища на депутатите. Търгът е за 126 000 лева без ДДС, което с данъка се равнява на малко над 151 000 лева. 

Телеграф

По-голяма част от сумата – близо 130 000 лева - е за двете основни сгради на НС в столицата, хранителния комплекс на „Дондуков“ 2, гаража и ведомствените апартаменти на депутатите. Мандатните жилища са над 180 и са пръснати из цяла София. Има такива в кварталите „Изток“, „Витоша“, „Подуяне-Редута“, Овча купел“, „Лагера“, „Красно село“, „Мотописта“. 

Консумация 

В документацията на поръчката е записано и прогнозно количество питейна вода, която се консумира за 2 години – общо 39 000 кубични метра. За година това е 19 500 кубични метра.


Останалата част от поръчката е за доставката на вода за почивната база на НС във Велинград. Там обаче харчат сравнително скромни количества – по 10 000 кубика вода за 2 години. Това е оценено на 18 000 лева без ДДС, а с налога сумата набъбва до 21 600 лева. Крайният срок за подаване на оферти по тези две позиции изтича днес, а отварянето на цените предложения от фирмите ще стане едва следващата седмица. 

Иначе новите 240 депутати ще бъдат посрещнати с изпрани килими, мокети и пътеки. Не е наемана външна фирма, а е извършено от служители, отговорни за поддръжката, научи „Телеграф“. Не са сваляни за почистване и полилеите в пленарната зала, които са от чешки кристал, всеки тежи по тон и половина. В сградата, където се провеждат заседанията, не са правени основни ремонти през двата месеца, когато НС бе разпуснато.  

БТА

Кабинети 

В бившия Партиен дом администрацията вече се подготвя и тече трескаво разпределение на кабинетите на бъдещите народни избраници. Там двама депутати от една парламентарна група делят по една стая. Вече са готови и папките с информационните материали, които всеки избраник получава, когато за първи път прекрачи НС. Те съдържат конституцията, клетвения лист, правилника за работа на парламента, справочник за структурата на администрацията и телефоните на отделните звена.

Всеки депутат ще намери и ръководство за пултовете за гласуване. Народното събрание е публикувало и друга обществена поръчка – за периодична доставка на хигиенни материали за 1 година. За нея е получена една оферта за малко над 98 000 лева. Искат се над 52 вида стоки за почистване, в това число чували за смет, сапуни, кофи, парцали за прах, перилни препарати, дезинфектанти и др. НС използва 6 вида чували, като за година се ползват над 65 000 бройки. Изразходват и над 1700 литра течен сапун с глицерин за дозаторите в санитарните помещения и още над 2700 бройки тоалетен сапун с глицерин. За машинното пране на мокетите са нужни около 200 литра препарат и още 75 бутилки за ръчно пране на килимите. 

Топлят се за 1,14 млн. лева

Доставката на топлоенергия за недвижимите имоти на НС в София за 2 години излиза около 1,9 млн. лева без ДДС. С налога парите достигат над 2,28 млн. лева, като тези сума е за количества от общо 13 000 мвтч. Сметките показват, че за 1 година парламентът харчи малко над 1,14 млн. лева за парно. В списъка с имоти са отново 2-те основни сгради в центъра, хранителния комплекс, гаража, шест магазина на ул. „Ген. Кирил Ботев“, както и ведомствените жилища. Количеството топлоенергия, която се ползва от депутатските апартаменти, е 4000 мвтч. 

Ремонтират ведомствените коли за 7 дни

Народното събрание заделя по около 66 000 лева за 2 г. за поддръжката, обслужването и аварийните ремонти на депутатските коли от автопарка. Това става ясно от друга обществена поръчка, публикувана от администрацията на парламента. Става дума за 19 МПС – БМВ, „Форд“ и „Ленд Роувър“. Изисква се 24-часова пътна помощ и репатриране, а времето за реакция трябва да е до 3 часа. За техническо обслужване – смяна на масла, филтри и диагностика, колата трябва да се задържи до 8 часа. Ремонтът, при налични на склад резервни части, не трябва да отнема повече от 7 дни. Ако такива липсват, доставката им трябва да се извърши до 15 дни.