1

"Внезапният порив на г-жа Габриел да поиска отстраняването на Гешев трудно предизвиква у мен възторг. В момента виси един много важен въпрос - дали заявката на Мария Габриел е плод на закъсняло с 3 години просветление, на внезапен катарзис или на определен интерес на хората, които стоят зад Мария Габриел", заяви президентът Румен Радев, който рано сутринта се изказа критично от Южна Африка. 

„Когато през 2019 г. върнах предложението на ВСС за назначаването на г-н Гешев за главен прокурор, квотата на партията на г-жа Габриел го преизбра и то с мнозинство. Когато преди три години поисках оставката на Иван Гешев, партията на г-жа Габриел не само го подкрепяше, а беше в колаборация с него. Когато преди две години назначеният от мен служебен министър на правосъдието поиска отстраняването на Иван Гешев със същите мотиви, квотата на партията на г-жа Габриел го спаси – отново единодушно“, припомни държавният глава.

По думите му България е изгубила 3 години, в които внесените от служебните правителства на Радев внесените в прокуратурата множество сигнали за мащабни злоупотреби прашлясват.

"Затова в момента виси един много важен въпрос: дали заявката на Габриел е плод на закъсняло с три години просветление - внезапен катарзис, или на определен интерес на хората, които стоят зад Габриел?, попита той.  

"Корупцията е неразкрита, чувството за справедливост е смазано, а политическият процес е заприщен. Надявам се бъдещият премиер на България да узрява за важните за България решения. Всичко ще стане ясно, когато партията мандатоносител внесе при мен състава на кабинета", каза още Румен Радев.