0

К онституционна реформа и експертен кабинет за около 5 месеца. Тази идея обсъждат усилено в редиците на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), научи „Телеграф“. 

От формацията са обмисляли да предложат поста на вицепремиер или външен министър на Мария Габриел в правителство с 2-рия мандат. По-късно през деня тя отхвърли офертата. ПП-ДБ обаче са склонни да приемат други лица от ГЕРБ-СДС, които са неутрални и те си изберат.

Дори мястото на Асен Василев като финансов министър и на Николай Денков за премиер вече не е гарантирано. Идеята е да се формира кабинет, за да може Народното събрание (НС) да работи и да гласува промените в конституцията. Късата писта е 3 месеца, а дългата - поне 5. Има нагласи, ако това се окаже успешно, работата на МС да продължи и повече - година. Неофициално от ГЕРБ-СДС коментират, че не са склонни на подобно предложение, въпреки че са готови за разговори за конституционна реформа. Формацията все още разчита на подкрепа за техния кабинет от ДПС и БСП въпреки отказа на соцлидера Корнелия Нинова и на ПП-ДБ. 

Имена 

Това не отказа Мария Габриел, която вчера сутринта заяви в НС, че ще изпълни мандата. Ще се мине и към следващата стъпка - разговори за имена на министри. Габриел поясни, че очаква отговорно поведение. Тя намекна, че ГЕРБ-СДС няма да подкрепи управление с 2-рия мандат. „Не виждам политическата логика в такова решение”, каза тя. Подобна заявка даде и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Ако не стане в първия мандат, няма да стане и във втория“, каза Борисов.

Той се похвали, че са изпълнили „джентълменското споразумение“ за правната комисия, която вече се оглавява от Стою Стоев от ПП-ДБ. „Надявам се на разум в цялата политическа класа. Показахме им, че на нас може да се има доверие“, каза Борисов и добави, че не се е месил в решението на Габриел да се иска оставката на главния прокурор Иван Гешев. Той увери, че  поел личен ангажимент пред „западните посолства“ НПК и Законът за съдебната власт да бъдат приети. „Мисли, че ме страхува. Ама чакайте, аз съм бил главен секретар толкова години, ако така се страхувам лесно?“, каза той по адрес на Гешев. 

Система 

Последва оферта от страна на ПП-ДБ. Съпредседателят на ПП Кирил Петков поясни, че вижда във втория мандат единственото решение пред България. Той добави, че са изплашени до каква степен е „превзета прокуратурата и съдебната система“. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов увери, че започват разговори, за да тестват наличието на конституционно мнозинство, което да стане основа и за кабинет. Предвиждат промяна в структурата на ВСС, разделяне на съдийската и прокурорската колегия, засилване на обществената квота. Сред идеите е ограничаване на правомощията на главния прокурор, въвеждане на пряка конституционна жалба, преосмисляне на института на служебния кабинет. Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ първият мандат все още е актуален, а вторият е оксиморон.