0

Р азговорите с ПП-ДБ не са в ледена епоха, няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете. Разговори може да има, само ако бъдат преосмислени форматът, съставът, личностите, моделът, принципите и доверието. За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас ще замрази и държавата, призовавам ПП-ДБ за преосмисляне на тези неща. Това каза по време на извънредно изявление Мария Габриел.

"Разочарованието в обществото е огромно. Недоверието в партньорите ни е огромно. Страхът в администрацията е потресаващ. От тази криза се излиза само с усилие за доверие от страна на всички участници в обществено политическия живот и цел. И ако истинската цел е да стабилизираме държавата и се погрижим за  хората, то всеки трябва да направи крачка назад и предложим работещо решение, което да носи обединение и стабилност", казва Габриел.

По думите й мандатоносителят е на ход. "Да търси и намери подкрепа", завърши тя.

"Недоверие между партиите, липса на посока, липса на цел, имаме и нов феномен - война между институциите. Приемете съвета ми уважаеми колеги и сменете подхода. Така няма как да стане. Ако искате вземете пример от нас. Ние направихме всички възможни и невъзможни компромиси. Не може с 15% от народните представители (т.е. тези на ПП), да получиш цялата власт. Не е честно, не е европейско и не е демократично", каза пред медиите зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Предложете друг формат, говорете с нас и другите парии. България трябва да има работещо правителство, заяви той.