0

О ще от първоначалното изявление на заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов се създаде впечатление за тежка манипулация на обществеността. Делото трябва да се отнеме от Националната следствена служба (НСлС) и г-н Сарафов да си подаде оставката. Това обяви Атанас Атанасов от ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България" на брифинг в Народното събрание.

"Още в началото изразихме съмнения относно обективността на изнесените факти. Казахме, че има данни да се разследва хипотезата включително и за инсценировка. От отговорите на министъра на вътрешните работи се затвърди това впечатление", посочи още той.

"Сарафов създаде тежка манипулация, като заяви, че в кортежа се е движил главният прокурор и неговото семейство. След това бяха създадени впечатление, че са застрашени децата и жената на главния прокурор. От изявленията на вътрешния министър разбрахме, че това е било лъжа. Разследването трябва да бъде отнето от следствието и да се даде на друг компетентен орган", посочи още ген. Атанас Атанасов.



"Въпросният израелски експерт се оказа, че е пристигнал в България преди атентата и се е озовал веднага на мястото на атентата. На базата на тези заключения бяха разпространени обстоятелства за 5-6 метрови взривове и се създаде впечатление за истински терористичен акт", посочи още той.

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев допълни, че към НСО са задали няколко въпроса - колко коли са се движили в кортежа, една или две, защото имало индикации, че е една. Вторият въпрос е защо президентът се движи с много по-ниска степен на защита, в сравнение с тази на главния прокурор. Третият въпрос на Мирчев е защо колите на НСО не се движат с регистратори. Щетите по автомобила са на ниво одраскване от паркинг, а не от атентат", заяви още народният представител.