0

Е врокомисарят Мария Габриел е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в пленарна зала. 

"Това, което мога да добавя към нейната биографи е, че това, което е дадено на България и на българския еврокомисар Мария Габриел са ресорите иновациите, научните изследвания, културата и младежта. Това са теми, по които имаме в програмите си всички написано доста. Ще изпълняваме конституционните срокове, тъй като като действащ еврокомисар, който трябваше да присъства и на срещата на Г 7- има юридически процедури, по които тя трябва да мине. Затова нашите контактни групи ще се свържат с вас и тя ще осъществява срещите и да поема своите отговорности като кандидат за премиер през тях”, каза още Борисов пред депутатите. 

От ГЕРБ-СДС обявиха ще предложат премиер, но не и министри. Те ще са въпрос на договаряне с партиите, които ще ги подкрепят. Предложението е отправено първо към ПП-ДБ. При неуспех, коалицията ще разговаря и с  всички останали партии в парламента.

Габриел е депутат в Европейския парламент от групата на Европейската народна партия (ЕНП) (2009 – 2017), зам.-председател на ЕНП Жени (от 2012 г.) и зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата (от 2014 г.).

От 7 юли 2017 до 1 декември 2019 година е еврокомисар за цифровата икономика и общество в Комисията „Юнкер“. След това става еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Комисията „Фон дер Лайен“.