0

О стри политически реакции в българския парламент предизвика изказването на македонския премиер Димитър Ковачевски пред Съвета на Европа, по време на което той сравни "дискурса на България" с този на Русия спрямо Украйна. Нападките му пред европейските лидери в Рейкявик прозвучаха след изявлението на вицепрезидента Илияна Йотова в същата зала, че Скопие системно погазва правата на българите там.

 

От ИТН и ГЕРБ-СДС излязоха с декларации от парламентарната трибуна, в които изтъкнаха недопустимото поведение на Ковачевски. БСП пък ще настоява парламентът да излезе с обща декларация, с която да осъди поведението на властта в Северна Македония.

"Не само цинично, но бих го нарекъл и нагло е такова отношение към държава, която в последните 30 години е направила всичко възможно, за да издига не само своя авторитет, но и авторитета на своите съседи. И ако днес по някакъв начин някой си позволява по вероломен начин да ни сравнява с Руската федерация, то да ние трябва много сериозно да му обърнем внимание и да отправим предупреждение. Но това предупреждение, уважаеми колеги, трябва да бъде и към нас самите", заяви Георг Георгиев от ГЕРБ.

Георгиев апелира "да се държим на висотата и достойнството, което нашата страна заслужава". Той се обърна към "нашите роднини и приятели": "Европейската ви интеграция не е наша самоцел. Това е единственият път на мостове към нашите страни, това е начинът, по който можем да скрепим и покажем, че сме цивилизовани държави", отбеляза депутатът от ГЕРБ.

"Вчера за пореден път премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски нападна публично в международна среда България, сравнявайки нашето отношение към тяхната страна с това на Русия спрямо Украйна", заяви от името на ИТН Павела Митова. "Това е поредното доказателство, че многобройните отстъпки на дипломатическата сцена не довеждат до постигане на желаните резултати. Подобен дипломатически скандал би събудил поне недоволството на политическите субекти във всяка една друга държава, но не и в България", констатира депутатката от партията на Слави Трифонов, която напусна четворната коалиция заради свалянето на ветото върху еврочленството на Скопие.

По думите й подобна реторика отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни, откакто България, "като един, според северномакедонската пропаганда, истински агресор", даде зелена светлина за европейската интеграция на РСМ. Погазването на човешките права, унижаването на български граждани, нападенията над тях и техните сдружения, и все по-нескриваният език на омразата ясно показват, че политическата класа в РСМ няма никакво намерение да се придържа към договореностите между двете страни и да спази своите ангажименти за защита на общоевропейските ценности, добави Митова.

"В нашата страна сякаш не е прието политиците да искат прошка от народа си за грешките, които са допуснали. Някои неща в живота и в политиката са непростими. Дано българската дипломация да покаже, че не са и непоправими", заключи Митева.

Темата с изявлението на Ковачевски коментира в кулоарите на НС и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който поздрави за изказването й в Рейкявик вицепрезидента Илияна Йотова.

"Истината е, че Македония до голяма степен съществува, като държава, благодарение на България. В този ред на мисли, подобни изказвания са откровена провокация. Аз мога да поздравя г-жа Йотова, защото изказването му идва като отговор на нейното, в което споменава за всички провокации срещу България в последните няколко години и особено в последните няколко месеца", коментира Костадинов.

"Крайно време е да говорим истината на висок глас, защото те искат да влязат в ЕС, а не ние. Ние сме член на ЕС, а не те. Естествено, ще предизвикваме обратни клевети от нашите македонски партньори, но това не бива да ни спира", добави Костадин Костадинов.

За обща позиция на всички политически сили в НС за изказването на премиера на РСМ ще настояват социалистите.

"Ще се обърнем към всички парламентарни групи да я подкрепим заедно - да не бъде само от една партия, а да бъде общата воля на българското Народно събрание, с което да изразим, че осъждаме това отношение", заяви Нинова. "Ще настояваме да бъде обща позиция на всички парламентарно представени партии и като институция да кажем, че това не може да продължи. Подобно отношение към България е унизително, обидно и неприемливо за нас", заяви Корнелия Нинова.

Според Николай Денков от ПП-ДБ "аналогията с Русия и Украйна е изключително неподходяща". "Сигурен съм, че МВнР ще направи необходимите стъпки. Мисля, че е редно да се вземе отношение, но трябва да бъде внимателно, за да не продължи до ескалация. Ясно е, че когато едната страна ескалира, и другата много лесно може да ескалира. В полза и на двете страни е да се намали напрежението. Такива изказвания са неприемливи", каза той. Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов заяви, че "трябва да сме наясно, че в тази усложнена международна обстановка руската и сръбската агентура правят всичко необходимо, за да бият клин в отношенията в ЕС". Според него целта е да попречат на РСМ да влезе в ЕС.