0

Т рябва да благодарим на всички хора, които са гласували за нас. Това каза в началото на брифинг на ГЕРБ след провелите се избори Томислав Дончев.

"Да направим един кратък анализ какво показват числата и данните. Моментът не е за доминация, предполага търсене на единение и съгласие. ГЕРБ-СДС печели в 24 избирателни района. ПП в два, а ДПС - в пет. Това показват резултатите, картата е синя", каза той.

Анализът за електоралното присъствие в 265 общини - ГЕРБ печели в 174. По детайлен анализ заслужава прегледът на числата по брой гласове 634 649 души са ни подкрепили, а 38 193 са ни върнали подкрепата. Пътят и посоката, който сме следвали, е бил правилен. Този резултат е постигнат в крайно агресивна среда. Този резултат е ценен, допълни още Дончев.

БТА

Когато имаш тези данни зад гърба, можеш да разсъждаваш на глас. Тези избори показаха, че народът на никой не му даде самостоятелно право да управлява. Народът каза: "стига сте враждували, намерете начин, защото всички страдат". Това каза по време на брифинга лидерът на партията Бойко Борисов.

"Тяхното знаме - г-н Бойко Рашков, в Перник загуби с двоен резултат от ГЕРБ, каза той. Бойко Борисов нарече и коментарите за "ранното му пенсионирани" - като неправилни.

"Моите предложения са няколко - важното за България и света е - кой е с Путин и кой срещу него. Нека това е първата тема, по която да заявим позиции - ако искаме да тласкаме държавата към поредни избори, това е идеално за Путин. Българският народ ясно показа - 67% са за проевроатлантическите партии. Те ясно са посочили, че са "за" продължаване на този път. Втората тема - инфлация, икономика, цени. Колко е ужасно това, което ни завеща правителството на "Промяната". Държавата изглежда отвратително, всичко може да се реши с редовно правителство. Отиваме в Еврозоната и заявяваме твърдо, че влизаме в Еврозоната. Това им предлагам", каза Борисов.

БТА

Вариант, в който ГЕРБ с ДПС или Янев да управлява не виждам. Не виждам и друг вариант за управление. И ето ги новите избори. Да, морална е победата. Триумф на мракобесието. Ще предложим, така както беше 90-те години - контактна група, преговарящи екипи, ще поканим хора с безспорна репутация като Плевнелиев, Соломон Паси и т.н., за да се проведе кръг от преговори, заяви лидерът на партията.

Ще подкрепим социалната сфера на ПП. Нека ДБ си кажат програмата също, ще я подкрепим. Нека да се опитаме да успокоим ситуацията. Ще се съобразим и с министри. Дори от "Възраждане" има теми, по които сме на едно мнение. Ние не търсим с кой да разделим, а с кой да направим заедно. Преговорните екипи ще направят бърза работа. Важна е и диверсификацията - слагаме ги и енергетиците на масата. Ние сме най-ценните на Балканите. Да седнат Дончев, Пеканов и който иска, допълни той. 

Предлагам всички да помислят и да си представят как ще изглеждат нещата след 2-3 месеца. Готов съм да направя всякакви компромиси и отстъпки, казвам го от името на първата политическа сила, заяви Бойко Борисов.

"И министрите и премиерът ще се решат, когато минат преговорите", разясни той.