0

Д ве партии внесоха документи за регистрация за предсрочните парламентарни избори в ЦИК в края на седмицата. Това са НДСВ и „Има такъв народ“.

От името на НДСВ заявленията внесоха съпредседателите на партията Станимир Илчев и Съби Давидов.

„Внесохме 4500 подписа и имаме сериозни намерения. Наблюденията на НДСВ за работата на Народното събрание и периодичните кризи, неустойчивите мнозинства ни накараха да се върнем в политическия процес. Хората с доказани качества в НДСВ могат да се включат в разрешаването на проблемни теми - влизането в Шенген, Еврозоната, липсата на бюджет, пакет от мерки срещу инфлацията. Имаме специалисти в тези направления“, коментира Станимир Илчев.

„Искаме сериозно присъствие в парламента. Готови сме да участваме в сложни преговори за правителство. Скоро ще публикуваме програма“, каза още той.

По думите му е рано за обявяване на листи, но в тях ще има представители на всички генерации и нови активисти.

НДСВ ще се яви самостоятелно на изборите. Коалициите имат значение след ясните резултати на всички, каза Илчев и потвърди, че сред познатите лица на НДСВ, които ще влязат в кампанията, е проф. Огнян Герджиков. Партията има подкрепата на Симеон Сакскобургготски.

Документи за регистрация внесоха и от ИТН. Подписите бяха депозирани от Станислав Балабанов, Пламен Данаилов и Илиана Маринова.

„Ние сме на страната на истината, каза Балабанов, след като подписите бяха депозирани.

„Основна цел на ИТН в следващото Народно събрание е то да бъде работещо, за да са спокойни българите. Намираме се в конституционна и институционална криза“, посочи Балабанов

По думите му ИТН ще бъде гарант за резултатите референдума за смяна на политическата система, за който в момента събираме подписи, за да не допуснем други политически партии да откраднат вота на хората, както стана през 2016 година.

„Имаме усещането, че ИТН ще бъде незаобиколим фактор в 49-ото народно събрание, а четирипроцентовата бариера е напълно преодолима. Хората разбраха, че за много от нещата, заради които напуснахме предишното правителство, сме били прави. България е напът да загуби сериозни сума пари, заради политическа немарливост“, каза още Балабанов.

Съдебната реформа най-после трябва да се осъществи, добави той.

Балабанов заяви, че Слави Трифонов вероятно ще е водач на листа, а един от водачите в София вероятно ще е Пламен Данаилов.

Данаилов отказа да коментира развитието по казуса, след казаното от него, че бащата на Кирил Петков е пътувал до Турция, за да договаря доставки на газ. По думите му по-важно е, че има твърди индикации за това, че от Газпром са предприели първи стъпки към завеждане на арбитражно дело.

Всякакво говорене по тема за доставки на газ през 2022 г. трябва да е в този контекст, смята бившият заместник-енергиен министър. Според него трябва да се направи конкурс за адвокатска кантора, която да защитава българския интерес. По думите му едно подобно дело може да продължи в рамките на две-три години.