0

П родължават интензивните консултации за съставяне на кабинет при президента Румен Радев. Петата политическа сила в 49-тото Народно събрание се яви на "Дондуков" 2. Представителите на „БСП за България“, водени от своя лидер Корнелия Нинова, седнаха на разговори с държавния глава.

БСП успя да съхрани своето присъствие и влияние в българския парламент. Нужно е да има партии с богат парламентарен опит, които да търсят компромис, заяви в началото на срещата Радев.

Той се допита до тях каква формула виждат за успешното съставяне на правителство. 

Лидерът на "БСП за България" заяви, че за тях има четири важни въпроса за решаване в парламента. "Първият, абсолютно приоритетен за БСП, е борбата с инфлацията, увеличаване на доходите, борба с бедността и нарастващите неравенства. Вторият приоритет са законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Третият е съдебна реформа, която да доведе най-накрая до справедливост. Четвъртият е усилия за приемане на България в Шенген, И четирите теми са възможни, единствено през приемане на бюджет", заяви от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

"Позволете ми да Ви кажа нещо, което повечето партии мислят, но не смеят да Ви кажат: Беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет и не го приехме. Сега щяхме да имаме спокойствие. Има две решения на проблема с бюджета - едното е да се сформира редовно правителство, което да си направи бюджет и да си определи политиките в него. Това би бил по-лесният и правилен път. Ако това не се случи, очакваме служебният кабинет да внесе бюджет. Няма да подкрепим обаче предложение за увеличение на данъци, замразяване на данъци, отнемане на социални придобивки и липса на подпомагане на малкия и средния бизнес. Не е приемлив спешен 3% дефицит за влизане в Еврозоната", подчерта тя.

Има две опции за бюджета – трайно мнозинство, редовно правителство да си направи бюджет и да го изпълнява. Това е по-правилният и лесният път. Ако не стане това, очакваме служебното правителство да внесе бюджет и тук е големият въпрос какъв ще бъде той, но имаме принципни позиции – "не" на замразяване на доходи, повишаване на данъци, отнемане на социални придобивки", каза Корнелия Нинова.

Имаме принципни позиции по бюджетната политика. Стремежът за 3% дефицит, за да влезем само и само в еврозоната, за нас това не е решение – българските домакинства не са готови за еврозоната. Натискането на дефицит под 3% значи орязване на разходи. Последните години най-богатите държави в ЕС поддържат дефицит над 3%. ЕК облекчи Маастрихтските критерии и даде възможност на държавите да решават и да осъществяват държавна помощ. И редица държави надвишават този дефицит, за да спасят икономиките си и да помогнат на хората. Ние подкрепяме този подход", каза Нинова.

От думите на Нинова стана ясно, че по законите по плана за Възстановяване и устойчивост  ще подкрепят някои от тях, други не. "Тревожи ни, че по някои от тези закони няма съдържание. Категорично няма да подкрепим закона за борба с домашното насилие, виждаме текстове за джендър идеология при децата", каза тя. 

Относно въпросите за съдебната реформа, лидерът на БСП предупреди да се внимава за крайния резултат, за да не се приемат противоконституционни текстове. 

Ако бъдем поканени от мандатоносителите, ще направим вътрешно допитване, заяви Нинова.

Радев отговори на критиката на Нинова за бюджета: Ако той беше внесен, в момента дефицитът щеше да бъде много по-висок.Президентът отговори, че очаква още днес или през някой от следващите дни служебното правителство да представи Бюджет2023.