0

К рай на регистрациите за вота на 2-ри април. Днес изтече срокът, в който партиите и коалициите можеха да редят кандидат-депутатските си листи. В последния момент станаха ясни и претендентите за народните представители на новата коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България".

Вече са ясни всичките участниците в предстоящите парламентарни избори на втори април. По традиция тежка борба се очертава в 25-и избирателен район в София. Тук един срещу друг ще се изправят трима партийни лидери - Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Костадин Костадинов. В битката с тях влиза и Христо Петров от „Продължаваме промяната”.

Интересна надпревара се очаква и в Кърджали. Изненадата тук е присъствието на генерал Атанас Атанасов, който повежда листите на новата коалиция. В родопския град той ще се изправи срещу лидера на ДПС - Мустафа Карадайъ и Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Оспорвана ще  бъде и борбата за Благоевград, където един срещу друг застават Росен Желязков от ГЕРБ и Андрей Гюров от ПП. В битката в този район влиза и лидера на левицата Корнелия Нинова. Срещу тях от ДПС изправят Делян Пеевски. В Пловдив сили ще мерят Бойко Борисов и Никола Минчев.

Часове преди крайният срок ПП – ДБ разделиха кандидат –депутатските места за предстоящия вот. В София битката повеждат Христо Иванов и Христо Петров. Рамо до рамо в столицата застават и Кирил Петков и ген. Атанас Атанасов.

„В 23-и район, най-демократичният в България, Кирил Петков е водач, а аз съм втори в листата. И няма да го делим първото и второто - и двамата сме първи”, заяви Атанас Атансов,  "Продължваме промяната - Демократична България".

Сред водачите на новата коалиция е и напусналия БСП Явор Божанков. Той застава начело на район Габрово, където ще се бори със зам.-предеседателя на ГЕРБ Томислав Дончев и бившият си съпартиец Драгомир Стойнев.

„По никакъв начин не ни притеснява Явор Божанков. Напротив - ние си имаме изключително сериозен кандидат, водач на листата е Драгомир Стойнев, безспорно доказал се специалист и управленец, така че там нещата са пределно ясни”, подчерта Борислав Гуцанов, БСП.

Със сериозна заявка за успех влиза в т.нар. лидерска битка в 25-и многомандатен район председателят на „Възразждане” Костадин Костадинов. „Аз честно казано тази лидерска битка така и не я разбрах на последните избори, както не я разбрах и на по-предишните, защото липсват дебати. На предишните избори в този район се класирахме на трето място, така че този път целта ще бъде минимум второто място”, категоричен е Костадинов.

А още преди да е започнала кампанията, партиите вече мислят за бъдещото управление. Според ГЕРБ разговорите за възможните допирни точки трябва да започнат още сега.

„Разговорите за бъдещо управление трябва да се водят още по времето на предизборната кампания, защото аз очаквам след края на изборите и след сформиране на новото Народно събрание президентът да раздаде бързо и трите мандата. И ако ние не успеем да съставим правителство,  да отидем на избори в края на лятото”, подчерта Делян Добрев, ГЕРБ.

Немалка част от знаковите лица на партиите ще поведат по две листи – като Бойко Борисов, който ще се състезава в София и Пловдив. Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Костадин Костадинов също ще се борят за доверието в два различни района. За пореден път Делян Пеевски ще води на две места – в Благоевград и Пазарджик.