0

П ет формации със сигурност ще прескочат 4-процентната бариера за влизане в парламента на предстоящия парламентарен вот, а други три са на кантар с подкрепа над 3% от гласовете на избирателите. Това сочат данните на проучване на агенция „Алфа Рисърч" на старта на предизборната кампания. Те показват слаба мотивация за участие в изборите и паритет в битката за първото място.

Според данните най-много гласове от всички решили твърдо да гласуват събира новата коалиция между „Продължаваме Промяната” и „Демократична България” - 26.4 на сто. С малко над процент зад тях са ГЕРБ-СДС - 25.2%.

На трето място според „Алфа Рисърч” би се наредило ДПС с 13.2 на сто. Четвърти са от „Възраждане” с 11.3%, а БСП събира 7.4%. На шеста позиция, малко под прага от четири на сто, са „Български възход” с 3.8, новото обединение „Левицата” събира 3.6 на сто от гласовете, „Има такъв народ” са с 3.2%.

НДСВ събира 1.4 на сто. За други партии ще гласуват 4.5 процента. С каква амбиция влизат в надпреварата партиите, които според социолозите са около 4-процентовата бариера, провери Михаела Карабельова.

Със заявка за участие в следващия парламент новата коалиция "Левицата" влиза в битката за вота на 2 април.

„На местните избори да изпълним програмата максимум и да имаме голяма коалиция. Тоест, и БСП да бъде част от нея”, коментира Костадин Паскалев.

В изборната надпревара новото ляво залага на познати лица като Татяна Дончева и Мая Манолова ще оглавят по две листи. В лидерската битка за 25-и МИР психиатърът Цветеслава Гълъбова ще мери сили с Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Христо Петров.

„В нашите листи има много представители на БСП, които са неудовлетворени от обезличаващите компромиси, които направи партията”, коментира Валери Жаблянов.

С идеи за промяна и намиране на съмишленици от други партии тръгват и от коалиция „Заедно", която беше създадена от бившите депутати на ИТН - Ива Митева и Любомир Каримански.

„Не знам дали за това кратко време, откакто се появихме, буквално за две седмици, социологията ни е включила в тези изследвания. Мисля, че това е едно добро начало за наистина широко обединение”, каза Ива Митева.

В листите на новото обединение влизат и представители на партията на Стефан Янев – „Български възход".

„Не искам да споменавам имена. Те вече започват да излизат, включително ще се видят и в кандидатските листи”, каза още Митева.