0

Г ласовете от чужбина са донесли само шест мандата за партиите след вота на 2 април. Това обясни пред „Телеграф“ математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов.

Пет от тях печелят ДПС, а един „Има такъв народ“ (ИТН).

„Реално без вота зад граница ИТН нямаше да прескочи бариерата за влизане в парламента. И след като се говори за шест мандата в полза на някои, това означава, че са отнети точно толкова от някои други. В случая ГЕРБ загубиха четири мандата, а БСП два. Но под загуба в случая имам предвид, че без гласовете от чужбина ГЕРБ щеше да има още четири депутати повече, а БСП още двама. Реално погледнато „Продължаваме промяната-Демократична България“ не получават мандат заради гласуването в чужбина“, обясни проф. Константинов. Той изтъкна, че напоследък ДПС печели устойчиво между 5 и 6 места от чужбина и увеличава резултата си. 

Кабинет

Според анализатора в момента има шанс за съставяне на правителство и ГЕРБ може да предложи балансиран кабинет, но да проведе предварителни разговори с партиите. 

„При номинацията на проф. Николай Габровски за премиер не им достигнаха осем гласа. Сега могат да имат тези гласове при това разпределение“, каза проф. Константинов.

Що се отнася до разпределението на мандатите в различните райони, той изтъкна, че няма несправедливост, защото са приблизително изравнени. Причината за това е, че мандатите са пропорционални на населението. 

Пропорционалност

„Гласувалите също са пропорционални на населението, защото където има повече хора, гласуват повече. С изключение на Видин, понеже излъчва четири мандата, а има по-малко гласове, защото районът е обезлюден. Поради това там са нужни 8000, за да бъде избран депутат. Това е условна сметка, тъй като на национално ниво системата е строго пропорционална и 1 мандат струва 10 000 гласа“, коментира още математикът.