0

Т ри варианта за правителство очерта математикът от БАН проф. Николай Витанов. Първият, но с най-малко вероятен е политически кабинет.

"То би могло да е от първите две политически сили или от ГЕРБ и други партии. Такова правителство би гарантирало спокойствие, защото идват общински избори. Ще има люта борба за София и изпълнения по жълтите павета", коментира проф. Витанов пред БНР.

Вторият вариант е програмно правителство. Математикът посочи обаче, че това се прави когато страната е изправена пред тежки проблем.

"То прокарва непопулярните неща. ГЕРБ няма да пострада, ако направи програмно правителство. Членовете и симпатизантите са настроени за този вариант. Биха преглътнали факта, че трябва да се разбират с БСП и ИТН".

Той не изключи и възможността този вариант да получи подкрепа от ДБ.

"Такъв вариант би бил подкрепен от външнополитическите ни партньори. Позицията на Христо Иванов обаче е малко неясна към момента. А ПП каза, че няма да подкрепи правителство, в което участва ГЕРБ", каза още проф. Витанов.

Най-голяма вероятност има да се направи експертно правителство, посочи професорът. 

"Има 4 партии в парламента, които биха могли да го направят. „Възраждане“ не ги броим, защото те имат друга игра и още мегдан да увеличат електоралната си подкрепа на следващите избори. Корнелия Нинова трябва да бъде убедена, че трябва да се направи такова правителство, тъй като нейните депутати ще осигурят 120-те човека. ГЕРБ и ДПС нямат 120 депутата", поясни математикът на бившия Национален оперативен щаб.

Според него ако се проведат нови избори ГЕРБ ще повиши резулата си, а „Продължаваме промяната“ ще падат. Стабилни биха били процентите на ДБ и ДПС, а БСП ще се стабилизира и може да подобри резултата си.