0

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ще извика на изслушване в Народното събрание главния прокурор Иван Гешев, заместник главния прокурор и директор на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и заместник-директора на НСлС Ясен Тодоров. Това се посочва в позиция на ПП-ДБ, изпратена до медиите. 

От коалицията посочват, че тримата трябва да отговорят на няколко въпроса: „Кои дела са на трупчета и кои политици са изнудвани с тях?“, „Кой е изпращал есемеси на главния прокурор как и кога да упражнява дейността си?“, „Кой е оказвал натиск върху ВСС, за да поиска оставката на главния прокурор?“, „Кои са политиците, с които си говори главният прокурор?“, „Защо Борислав Сарафов се страхува за живота си и днес получи охрана от Министерство на правосъдието?“.

„Работата на прокуратурата не е да говори пред медиите и да дава квалификации на народните представители, а да ръководи разследвания и да повдига обвинения в съда“, посочват в позицията си от коалицията ПП-ДБ.

„Ако България иска да стане нормална европейска държава, институциите трябва да започнат да работят, без значение кои са хората в тях. Затова приоритет на ПП-ДБ е дълбока конституционна реформа, която да гарантира справедливост и равенство пред закона за всички българи“, допълват от коалицията.

На брифинг главният прокурор Иван Гешев заяви, че няма да подава оставка, след като в края на миналата седмица шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложиха той да бъде предсрочно освободен от длъжност. Днес Гешев показа пред медиите лист с оставката си и я скъса. След това заяви, че ще поиска от ВСС да отстрани заместника му Борислав Сарафов, ако той сам не подаде оставка. Няколко часа по-късно Борислав Сарафов също направи изявление пред медиите, в което призова главният прокурор спешно да бъде отстранен от ВСС. Сарафов заяви, че няма да подаде оставка, но добави, че се страхува за живота си. 

Преди дни Сарафов внесе искане във ВСС за отстраняване на заместника му Ясен Тодоров. Днес Тодоров каза, че е бил изненадан от искането. Според него е редно, когато Прокурорската колегия на ВСС обсъждат мотивите за освобождаването му, да го изслушат. По думите му мотивът за искането за отстраняването му е за негови медийни изяви.