0

П редседателят на секция в пловдивският район „Източен“, където е най-големият ромски квартал „Столипиново“, се оказа неграмотен. Той е освободен и заменен след постъпил сигнал в 16-та районна избирателна комисия (РИК), че не може да чете и пише на български.

Изборният ден започна нормално, всички секции са открити и работят, отчете шефът на 16 РИК Калоян Сухоруков, цитиран от БТА. По думите му, освен куриозния случай с шефа на СИК, имало няколко сигнала за нарушения, които не били съществени. Единият от тях е, че в една от секциите членовете не полагали печат на гърба на машинната бюлтина. Дадени са указания, всички бюлетини с подобен пропуск ще са валидни, коментира председателят на РИК. В друга секция в начало на изборния ден от СИК не са успели да се ориентират по какъв начин да откъснат отрязъка със серийния номер на машинната бюлетина и такива са пуснати в кутията с него.

Избирателната активност в 16-и МИР Пловдив-град към 11:00 часа е 6.16 на сто. Към същия час на 2 октомври 2022 година тя бе 6,26 на сто.