0

Б еше грешка, че дадох шанс и допуснах такива хора да откраднат надеждите за промяна. Така президентът Румен Радев отговори на съпредседателя на ПП Асен Василев, който го обвини, че се е срещал с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Това не е първата лъжа на Асен Василев. Бях първият излъган, когато се доверих на тези хора и сега плащам цената за своята доверчивост”, влезе на Василев с бутонките президентът, цитиран от NOVA. И допълни:

Дали се срещам редовно с Борисов - разбира се, че не.

Според Радев българите са очаквали промяната отдавна, но са получили лъжа. „Както надживяхме автократичния модел, така ще надживеем и тази шарлатания”, каза още държавният глава.

Малко по-късно скандалът съвсем се разпали, след като реакцията на контраатаката на Радев от страна на "Продължаваме промяната" очаквано не закъсня.

По темата „Шенген” пък Радев отбеляза, че страната ни е изпълнила всички технически критерии от 2011 г. Двете проверки, предизвикани от България, показали добри резултати. „Имаме писмо и от председателя на ЕК, работим на най-високо политическо ниво”, коментира той.

Президентът смята, че държането на България и Румъния извън Шенген не е добре за Европа, за общата сигурност и за свободния пазар. „Постигнал съм лично подкрепата и на канцлера Шолц, и на президента Макрон, и на колебаещите се държави в началото - Швеция и Дания”, уточни той.

„Това, че една или две държави не желаят да дадат своята подкрепа, означава, че те имат някакви субективни виждания - било то икономически или вътрешнополитически. По тази тема ще продължава да се работи”, допълни Радев.

„Да даваш довод, че напоследък имало заловени български гранични полицаи, уличени в корупция и трафик… Ами най-сетне България започна да хваща такива хора. Нима в други държави няма? Добре, затова ли трябва да наказват България? Следващия път, като хванем - не пред съда, да ги наградим… Рюте да ги награди, ще го поканим”, каза още президентът.