0

Б ившият вътрешен министър Бойко Рашков скочи остро срещу служебния кабинет, обвинявайки го, че прехвърля вината за всичко негативно в държавата на предходната власт. Той обвини управляващите, че опитват да трупат дивиденти от трагедията с убитите в катастрофата с рейса с мигранти в Бургас полицаи. Освен това не им спести критики за предприетите рокади в редиците на МВР, като подчерта, че усещането му е, че всякаш някой се притеснява да не би полицаите да си свършат добре работата в пресичането на изборните нарушения на предстоящия на 2 октомври вот.

"Мигрантският натиск е глобален проблем на много страни, включително и на тези в Цнтрална Европа. Страните, които сме граници на ЕС имат повече правомощия във връзка със създаването на препятствия и непозволяването на чужди граждани да преминават през границата незаконно. Ние като граница на ЕС имаме много сериозни ангажименти за възпиране на този натиск“, подчерта Рашков пред bTV. По думите му това не е български национален проблем, а европейски проблем. „Този проблем не може да се реши с огради и подобни приспособления“, добави той. „Не знам кой как изчислява, че мигрантският натиск е 6 пъти по-голям“, каза още ексминистърът.

Рашков изтъкна, че ежегодно в нашата страна в тези периоди и сезони се повишава в пъти мигрантският натиск. „Зимата нямаме такъв. Ако има, то той е поносим и овладяем“, подчерта той.

Бившият министър и настоящ кандидат-депутат от пернишката листа на "Продължаваме промяната" призна, че следи изкъсо политическото говорене на служебното правителство: „Опитват да кажат те колко са добри и колко са лоши тези преди тях. Това не им прави чест. С някои от тях бяхме заедно в служебни правителство. Например и двамата с Гълъб Донев бяхме вицепремиер в миналия служебен кабинет. Аз не бих му оценил предишната работа като лоша. Сега се опитват да се възползват от трагедията сполицаите в Бургас и да прехвърлят отговорност“, подчерта той.

По думите му времето е друго и вече управлява служебно правителство: „20-25 дни управление не е никак малко за един служебен кабинет“, каза той.

Рашков категорично заяви, че не е допуснал грешки.

„Нашите мерки бяха доста драстични, за да се охранява по-добре границата ни. Ние установихме, че този засилен мигрантски натиск е налице. Оградното съоръжение беше в окаяно състояние. Затова направихме предложение управите в някои области да бъдат освободени от охраната на това окаяно съоръжение. МВР трябваше да поеме поддръжката“, каза още Рашков.

„Обезглавиха ръководството на ГДНП. Нейният началник беше ръководител на ОДМВР – Хасково. Бе човек с много опит“, поде Рашков и добави в коментара си понижението и исканата оставка на Моллов (ексшефът на Гранична полиция).

„На един от освободените вече ръководители са му казали, че той не трябва да бъде на поста, докато минат изборите. Имам чувството, че някой се притеснява от това, че служителите на МВР ще противодействат по време на изборите на втори октомври, така както действаха през юли и ноември миналата година“, каза Рашков.