1

Н ад 600 хиляди подписа за референдума за запазване на българския лев до 2043 г. ще бъдат внесени за проверка в Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО), съобщи говорителят на инициативния комитет и депутат от „Възраждане“ Деян Николов на пресконференция в Народното събрание (НС).

Той припомни, че на 7 април т.г. са внесли 590 хиляди подписа в НС, а няколко дни по-късно - още малко, с което общият брой подписи е стигнал малко над 604 хиляди подписа. По думите му всеки десети българин се е разписал в подписката за провеждане на такъв референдум.

Николов информира, че в момента приключва първата проверка на подписите в Народното събрание, която е съвместна от екипи на ИК и на деловодството на парламента. По думите му много малък процент от подписите са отпаднали поради някаква некоректност. 

Деян Николов каза, че най-вероятно в началото на другата седмица предстои НС да изпрати подписите в ГРАО, където ще бъдат проверени от гледна точка на коректност на самите данни. Ще бъдат проверени всички над 600 хиляди ЕГН-та, имената и адресите на хората, които са се подписали, допълни той.

Тези, които поради някаква причина са некоректни или непълни, ще отпаднат, но ние сме уверени, че такъв референдум ще се проведе, защото по изчисленията и проверките, които сме правили, предполагаме, че проблемните подписи ще бъдат в рамките на не повече от 10%, което значи може би около 60 хиляди подписа, заяви Деян Николов. Дори да заложим по-голяма бройка, предполагам, че валидният брой подписи няма да падне под половин милион, коментира той и отбеляза, че според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление са необходими над 400 хиляди подписа, за да стане референдумът задължителен. 

Николов посочи, че срокът за проверката в ГРАО е 45 дни, след което референдумът трябва да се върне в НС, да премине през съответните комисии и при 400 хиляди подписа народните представители са задължени да излязат с решение, че такова допитване трябва да се проведе. Той предположи, че съгласно закона, референдумът ще се проведе с местните избори през октомври.