0

В ътрешният министър Иван Демерджиев успокои, че изборите ще бъдат спасени. Той заяви, че МВР ще направи всичко необходимо гражданите да гласуват спокойно без да се притесняват от опасност.

„Не отчитаме реална заплаха към момента”, каза Демерджиев по повод вълната от бомбени заплахи, която заля десетки училища в страната.

„Постоянно ще следим процеса. Нека хората да гласуват спокойно. Няма да се стигне до хаос, до затваряне на секции”, добави министърът и отново посочи, че става въпрос за хибридни атаки.

Според него държавата е направила всичко, което е необходимо. За три дни ведомството приема нови правила, с които да освободят директорите от минималната отговорност, която имат в подобни ситуация.

Ако има реална опасност, първите които ще алармират за нея, са органите на МВР”, каза още той.

Демерджиев посочи, че към момента има трима задържани за подаване на фалшиви сигнали за взривни устройства в различни градове в страната. „Те очевидно не са част от каналите, от които идват хибридните заплахи”, поясни силовият министър. 

Във връзка със задържания българин, уличен в участие в терористична група в Белгия, вътрешният министър коментира, че от МВР не е изисквана информация за него. „През 2016 г. е напуснал страната ни. България няма никаква връзка с неговата евентуална криминална дейност”, подчерта той.