0

Скандал на пресконференция на „Възраждане“. Лидерът на партията Костадин Костадинов прекрати изявлението си, на което трябваше да коментира изборните резултати.

Още от самото начало той заяви, че брифингът няма да започне, ако от конферентната зала на БТА не си тръгнат представителите на „Дневник“, „Капитал“, „Медиапул“ и „Клуб Z”, предаде DarikNews.

“Представители на жълто-кафявите медии да напуснат, няма да има пресконференция иначе. Ние не изпращаме съобщения до медии, които са финансирани от външни фондации. Доколкото разбирам тук има такива. Не желаем да бъдем с тях в една зала. Нашият морал не позволява, не нарушаваме принципите си“, категоричен бе Костадинов.

Той помоли служители на телеграфната агенция да „направят опит да изчистят терена“.

След като това не се случи, той прекрати пресконференцията и даде своеобразен брифинг отвън пред журналисти от всички медии.

"Единственият мандат, който ние ще подкрепим, е такъв на "Възраждане". Ние сме готови със свой кабинет и ще го представим, ако президентът връчи на "Възраждане" третия мандат, каза на излизане Костадинов.
Асоциацията на европейските журналисти в България разпространи позиция по повод поведението на Костадин Костадинов. От организацията призоват за солидарност в журналистическата гилдия, когато политиците се опитват да "мачкат и обиждат" техни колеги. "Асоциацията на европейските журналисти - България, призовава за солидарност срещу опитите колеги да бъдат мачкани и обиждани от политиците. Възмутително е поведението на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, който в сряда се опита да гони журналисти от сградата на Българската телеграфна агенция. Призоваваме всички репортери да са крайно критични към подобни действия и в никакъв случай да не позволяват на политик да се саморазправя с техни колеги. Особено когато не му се случва за първи път", се посочва в позицията. 

От АЕЖ настояват БТА да вземе отношение по случая и да разясни какви правила трябва да следват политическите партии на нейна територия. След провалената пресконференция от партията изпратиха прессъобщение, с което се извиниха, че брифингът се е състоял на стълбите пред БТА.

Пред NOVA главният редактор на „Дневник” Велислава Попова определи случилото се като цензура.

„По-опасното, което чухме от лидера на партията, е че той иска да внесе законопроект и да заклеймява определени медии като чуждестранни агенти. Това е идея, която приложи Владимир Путин в Русия. Неговите манипулативни твърдения са опасни не само за нас, а и за всички медии, защото се опитва да пробие доверието”, каза тя.

Главният редактор на „Клуб Z”- Светлана Джамджиева не приема за нормално Костадинов да говори за морал.

„Той има 255 хиляди гласа, а за последния месец читателите на „Клуб Z” са 519 хиляди. Човек, който подкрепя убийци на деца, да ми говори за морал, ми се струва прекалено. Колкото до това дали сме „жълти” или „кафяви” медии, има много точно определение за журналистически стандарти, на които отговаряме”, каза тя пред NOVA.