0

В ълненията около реденото на изборните листи на партиите тепърва набират скорост. Председателят на столичните социалисти Иван Таков увери, че няма драма с листите на БСП за изборите в трите района на София. Той напомни, че водачите се избират от Националния съвет на партията. Обясни, че списъците с номинации, които пуснаха вчера, са тяхното предложение за подреждане на листите, но след водачите.

Напрежението дойде, след като именно тези списъци породиха съмнения, че лидерът на партията Корнелия Нинова няма да оглави листата на 25 МИР, както беше в последните няколко вота. Борислав Гуцанов от Изпълнителното бюро на партията също заяви, че няма проблем при номинирането на канидадат-депутатите.

Уставът на БСП предвижда, че Националиният съвет на партията определя водачите на листи, гражданската квота и местата на коалиционните партньори. А столичините социалисти определиха кои кандидати предпочитат да влязат с листите след водачите в трите избирателни района на София.

"Абсолютно никаква драма няма. Преди два дни градската конференция се събра, подреди листите за 23, 24 и 25 МИР с едни изключително стойностни и достойни хора... В нашите правомощия е да подределим листите от номинациите, които са пристигнали от районите. В правомощията на Националния съвет е да определи водачи и гражданска квота и коалиционните пратньори и техните места къде да бъдат", заяви Иван Таков по БНТ. 

Борислав Гуцанов, който е член на Изпълнителното бюро на БСП, заяви пред БНТ, че няма напрежение в партията след драматичния конгрес и при подреждането на листите сега.

"Бих казал даже има много сериозна консолидация вътре в БСП. БСП неслучайно е на 130 години и в такива момент разбира какво е надвиснало над нея. Този инстинкт на самосъхранение, инстинкт да тръгне напред и нагоре е изключително силиен при провеждането на конференциите по места", заяви Борислав Гуцанов.

В последните няколко вота водачи в софийските листи на БСП са Корнелия Нинова, Георги Свиленски и Христо Проданов. Дали и на този вот ще е така, ще стане ясно утре, когато се събира Националният съвет на партията, за да определи водачите на листити на БСП в цялата странана.