0

Б ългария трябва да е двигателят в преговорите между Турция и Европейския съюз. С това се е съгласил турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на лична среща, която проведе с председателя на Народното събрание Вежди Рашидов. Той е начело на българската парламентарна делегация, която е на посещение в Турция. Ердоган и Вежди Рашидов се срещнаха в Истанбул в третия и последен ден от визитата.

„Всеки има проблеми, но всички заедно трябва да седнем и да решим как ще ги разрешим“, каза Вежди Рашидов за проблемите в Турция и Европа. По време на разговора с Ердоган те са обсъдили постиженията на България и Турция в сферата на опазването на културните ценности. И са стигнали до извода, че има още договорености, които трябва да се постигнат в това отношение. Рашидов изтъкна двустранните постижения в опазването на български и турски паметници. И изрази надежда, че след избирането на правителство този процес ще продължи.

След срещата с Ердоган Вежди Рашидов посети българската църква „Свети Стефан“ в Истанбул, където бе приет радушно от представители на Църковното настоятелство към Фондацията на Православната църквакъм Българската екзархия. Те посрещнаха Рашидов с букет, който той галантно предаде на съпругата си. Архимандрит Харалампий, който отслужи молебен за здраве пред членовете на парламентарната делегация и гостите, връчи на председателя на НС специално изработен плакет за годишнината от започването на строежа на църквата и в знак на благодарност за реставрацията на храма.

Вежди Рашидов с архимандрит Харалампий в Желязната църква.

 Вежди Рашидов с архимандрит Харалампий в Желязната църква.
Телеграф

Благословия за мир на Балканите отправи пък Вселенският патриарх Вартоломей Първи. Той пожела просперитет на българския народ и държава, след като проведе по-рано лична аудиенция с Рашидов. По време на нея той му подарил Коран на арабски и гръцки, а в замяна получил Евангелие със златен обков.

Телеграф

Вартоломей Първи честити в аванс на българите славното Рождество Христово и пожела благодатна нова година. „Моля да предадете на негово блаженство Българския патриарх Неофит братския ми поздрав“, каза на журналистите и членовете на парламентарната делегация Вселенският патриарх. Той подчерта, че България е член на голямото европейско семейство и заедно с Румъния, Гърция и Кипър представя културата на православните държави пред европейските народи. На срещата във Вселенската патриаршия в Истанбул присъстваха още посланикът на България в Турция Ангел Чолаков, Десислава Атанасова от ГЕРБ, Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“, Георги Свиленски от БСП, Стефан Янев от „Български възход“, Николай Дренчев от „Възраждане“ и Сезгин Мехмед от ДПС и др.

Молебен за здраве и благоденствие на българите отслужи малко по-късно в българската църква „Свети Стефан“ в Истанбул архимандрит Харалампий. Той награди председателя на Народното събрание със специално отличие за заслугите му за възраждането на храма. „Имаше дълги преговори за това в годините, просто мой беше късмета да финализирам нещата“, каза Рашидов. Архимандрит Харалампий подчерта, че много българи, които се лекуват в истанбулски клиники идват да се помолят в Желязната църква, както е популярна в Истанбул. „За тези хора това е още един лъч светлина и надежда“, каза той.