0

Д ва са вариантите за съставяне на кабинет. Това коментираха политолози и изборни експерти пред „Телеграф“. Според данните при 100% обработени протоколи от СИК в ЦИК ГЕРБ получава 69 мандата, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) - 64, „Възраждане“ - 37, ДПС - 36, БСП - 23, а „Има такъв народ“ - 11.„Те са същите, които прогнозирахме и преди вота. Единият е за правителство между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“, опакован като „еврокомпромис“, а другият вариант е широка ГЕРБ коалиция, например с ДПС, „Има такъв народ“ и БСП, опакован като „стабилност след служебните правителства“, коментира социологът доц. Алексей Пампоров. Според него политиката ни е показала, че няма невъзможни обединения. Като пример посочи коалицията между НДСВ на Симеон Сакскобургготски с БСП.

„Кабинетът ГЕРБ-ВМРО на практика управляваше с подкрепата на ДПС в парламента. Така че съюз на ГЕРБ с ПП също няма да е изненада. Но този, който прави компромис, после обикновено изчезва или се маргинализира – погледнете къде са днес НДСВ, ВМРО. Това ще се случи и с „Продължаваме промяната“, ако преглътнат Борисов в името на Украйна, да речем“, каза Пампоров.

Според социолога от „Сова Харис“ Васил Тончев също има два варианта за коалиция. Едната е „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ да сключат споразумение по някакъв начин.

Сложно

„Но мисля, че тук нещата са много сложни, а и самите им поддръжници ще го понесат трудно, затова е малко вероятно. Другият вариант е ГЕРБ да се обедини с всички партии на статуквото без „Възраждане“ и ПП-ДБ. Това според мен е много по-възможно от гледна точка на това, че предстоят местни избори. Все пак да контролираш изпълнителната власт тогава е изгодно“, каза Тончев. Ако обаче не се споразумеят, най-вероятно предстои нов вот през лятото.

„Едва ли ще бъде вот 2 в 1, от това имат интерес само „Продължаваме промяната“, които нямат структури“, обясни социологът.

Юристът от НДСВ проф. Огнян Герджиков коментира от своя страна, че е важно новият парламент да съумее да излъчи правителство, а това зависи от мъдростта на първите две политически сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. "Те са длъжни в името на България да направят коалиционно правителство", допълни той пред БНР.

Срок

Тъй като срокът за свикване на парламента е един месец от деня на вота, конституционалистът доц. Наталия Киселова уточни пред „Телеграф“, че реално това може да стане след оповестяване на поименния му състав от Централната избирателна комисия (ЦИК).

„Това според мен ще стане на 11 април, тъй като е необходимо технологично време да обявят кои са първоначално избраните. След това някои народни представители могат да подадат заявление от кой избирателен район желаят да влязат. Затова на 11 април ЦИК може да оповести в „Държавен вестник“ състава на парламента и президентът Румен Радев да издаде указ на 12-13 април“, обясни Киселова. Така според нея държавният глава може да свика Народното събрание на 18 или 19 април.

„Добре е партиите да си поставят няколко цели - приемането на бюджет, на законопроекти във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост.

Теоретично има шанс за кабинет, като на ГЕРБ се стоварва най-голямата отговорност, защото са първа политическа сила според резултатите. Нека започнат разговори с останалите партии, преди президентът да свика консултации и да не губи време“, добави конституционалистът.