0

П П и ДБ предлагат да се осъществи правителство с втория мандат. Като излъчената за кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел да бъде вицепремиер на акад. Николай Денков за 9 месеца. След това Мария Габриел да бъде премиер, а акад. Николай Денков вицепремиер. Това съобщиха на съвместно изявление пред медиите. 

"Трудно е да се реализира първия мандат с подкрепа от 121 депутати, предложихме на ГЕРБ-СДС да стъпим на законодателната и управленската програма и на състава, който след това може да бъде прецизиран. Търсим парламентарна подкрепа от ГЕРБ-СДС имаме вицепремиер, който се предлага да се включи, а след това и премиер на ротационен принцип.

Мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е напълно ясно, тя е човекът, който може да помогне за реализиране на приоритетите в нашата управленска програма", каза още той.

"Ясно е, че ситуацията е изключително трудна, след 5 поредни избора и в настоящето НС имаме затруднения да съставим редовен кабинет, което създава опасност да отидем на шести поредни избори без ясен резултат, заяви Денков. 

"Поучени от опита на 48-ото НС - това, което направихме в настоящото 49-о НС е да инициираме законодателна програма, която да бъде приемлива за повече от една парламентарна група. Съставихме проектокабинет с идеята да покажем, че имаме възможност да управляваме държавата, ако това се наложи", допълни акад. Николай Денков.