0

П ървият звънец на 49-ото Народно събрание бе ударен от най-възрастния сред депутатите - Вежди Рашидов от ГЕРБ. 

„Молих се за разум, дълбоко вярвах, че разумът е единственото необходимо нещо, за да може България да има шансът да се оттласне от дъното. Нима това не е основното, за което влизаме в политиката? Народът все повече живее с чувство за липса на сигурност, за единение и надежда за нещо по-добро", с тези думи Рашидов откри първото пленарно заседание на новия парламент.

Откриване на Народното събрание
парламент парламент парламент
8

"За съжаление днес отново се срещаме с омраза, отказ от диалог, с глупави мантри за минало и бъдеще, услужливо пропускайки настоящето. Само днес, ние живите, създаваме онова, което ще е необходимо за бъдещето! Дори в „Божествена комедия“ на Данте Алигери пътят от рая към ада минава през чистилището", посочи доайенът.

Идва голям празник за християнството – ние сме в страстта на Страстната седмица – седмицата на предателството и опрощението, на разпятието и на саможертвата, на надеждата и вярата във възкресението. Питам се не може ли 20 века по-късно да изградим общия ни път, a не тихо да стоим и да чакаме някой да се жертва за нас с надеждата да оцелеем и да празнуваме Възкресението. Мисля, че можем!, заяви Рашидов и напомни на народните представители, че политиката е низ от компромиси.