0

О коло 183 лева струва едно мобилно устройство, което ще се ползва в секциите за видеонаблюдение при броенето на бюлетините. Това става ясно от офертите, подадени по поръчка на „Информационно обслужване“. Процедурата за доставката на 12 130 устройства бе открита преди седмица. Крайният срок за ценови предложения изтече през уикенда, а вчера офертите бяха отворени. 

Групи

Самата поръчка бе разделена на три отделни позиции, а за целта секциите също бяха групирани на три. При първите две трябваше да се закупят по 4034 устройства и стойки, както и по 4000 SIM карти за интернет. В третата бройката на устройствата и стойките за тях са по 4044. Общите средства за осигуряването на стрийма от секциите в деня на вота са 2,804 млн. лева без ДДС, а с данъка сумата набъбва до 3,36 млн. лева. По всяко едно от трите пера сумата е в рамките на 1,12 млн. лева. В резултат всеки един от трите големи мобилни оператора е подал предложение по една от позициите. Това на практика означава, че всички ще осигурят камерите за различни секции из страната. 

Преговори 

Тепърва предстоят преговори с тях за възможностите за намаляване на цената, въпреки че офертите им са точно на прага на пределната цена. Разбивката на цените показва, че едно устройство струва между между 152 и 153 лева без ДДС, а с налога цената е около 183 лева на бройка. Стойките за камерите варират между 8,4 и 9,6 лева.

Операторите трябва да осигурят и SIM карти, чрез които да се осъществи и самото видеоизлъчване. Картите за нета са по седем лева за месец, а за цяла година – над 86 лева. Преди дни стана ясно, че 45 на сто от секциите са извън училищата. А тези, които са в школа, също не могат да разчитат на камерите там, защото не са с достатъчно добра резолюция за стрийм. Затова се прибягва до покупката на нови устройства за всички секции.

Въпреки това от техническите изисквания става ясно, че те също са от среден клас. Има изрични условия за резолюцията на екрана, но не и на основната камера. Тя е едва 12 МР. Това е причината много анализатори да коментират, че видеонаблюдението в деня на вота е с цел дисциплиниращ ефект към членовете на секциите.