0

С вежите цветя в кабинетите на премиера и шефа на Народното събрание се сменят веднъж в седмицата. Поставянето им се извършва в първия работен ден между 7.00 и 8.30 часа сутринта. Това става ясно от две обществени поръчки за доставка на цветя, букети и аранжировка. Едната е публикувана от администрацията на парламента, а другата – от тази на Министерски съвет. Първата е за 190 000 лева без ДДС, което с налога се равнява на 228 000 лева. Втората поръчка е за около 96 000 лева. Разликата е в срока за изпълнение. Осигуряването на цветя за парламента е за 2 г., а за сградата на правителството е само за  1 г. Това е и причината за двойно по-ниската цена за почти една и съща услуга. 

Градина 

И докато от НС ще искат букети, венци, кошници и друго интериорно озеленяване по заявка, в поръчката на МС е предвидена и поддръжка на трайната растителност по кабинети, зали, коридори, както и тази в градината във вътрешния двор. Градината е над 1817 кв. метра, а тревната площ – малко над 1456 кв. метра. Тревата се коси поне веднъж в седмицата. Оформянето на храстите става един път в месеца. Розите се прекопават също веднъж на месец. Резитбата обаче е по-нарядко – само два пъти в цялата година. Същото се отнася и за наторяването. Поливането е чрез автоматична система. Рязането на бръшляна се прави само един път през цялата година. 

Интериор

Иначе аранжировката и за НС, и за МС трябва да е разнообразна, с трайност, без системна повторяемост на цветовете в нея. Има възможност за избор от около 50 вида цветя, сред които роза, гербер, лилиум, карамфил, лале, кала, фрезия, ирис, гладиол, слънчоглед, хризантема, алиум, дендробиум, леокадендром, калатея, монстера, аспарагус, папрат и др. Букетите са 4 вида по размер. Най-големият е с над 9 броя цвята. В НС при заявка букетът трябва да пристига до 2 часа, а в МС – до 1 час. От парламента настояват поръчаният венец да е при тях до ден, а изискването на МС са до 6 часа. И докато в НС свежи цветя се слагат само в кабинета на председателя, а при заместниците му е само по заявка, то в МС такива аранжировки има в стаите на вицепремиерите, на министрите, на главния секретар, шефове на дирекции. Свежи цветя се слагат и в залата за заседания. Това става в деня преди самото заседание на министрите.