0

Г ЕРБ-СДС поставиха условие да им бъде представен състав и структура на Министерския съвет (МС) в рамките на почивните дни, от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) заявиха, че ще напишат програма на правителство за 18 месеца. Това стана известно от изявленията на двете парламентарни групи след днешната им среща в Народното събрание.  

БТА

Поставихме условие в рамките на почивните дни от ПП-ДБ да ни представят състав и структура на Министерския съвет, ако все още от втората политическа сила считат, че е редно ГЕРБ-СДС да постъпят нестандартно, да се откажат от първия мандат и да подкрепят и да контролират като законодателна власт втория, заяви в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. По думите ѝ, ако това не се случи в рамките на разписаните срокове, от ГЕРБ-СДС ще имат пълните основания да смятат, че ПП-ДБ подхождат несериозно към формирането на общо мнозинство и управление. 

Ясно е, че експертите трябва да обсъждат помежду си, но документът, който подготвяме, го подготвяме ние като ПП-ДБ - коалицията, която ще предлага Министерски съвет, каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков. Той посочи, че днешната среща с ГЕРБ-СДС е била по-скоро информационна да се обясни какъв ще бъде подходът.  

Ние смятаме и това беше обяснено, че трябва да подготвим програма за 18 месеца, до края на 2024 г., и това е добре предварително да се каже, за да няма някакви други очаквания, каза Николай Денков. Ще тръгнем от нашата предизборна платформа за програмата, но успоредно с това ще се обсъжда с другите експерти, за да знаем, че накрая има документ, който би могъл да получи подкрепа, допълни той. 

Ако до неделя не ни се представи състав на кабинет, ще считаме, че всичко за голямата отговорност на някого беше илюзорно, подчерта Десислава Атанасова. Тя посочи, че следващата стъпка на ГЕРБ-СДС в такъв случай ще бъде да започнат разговори с другите парламентарни политически сили, последен вариант е правителство на малцинството. Всеки състав и структура на правителство следва да отразява това, че ГЕРБ-СДС е победителят на два поредни избора, отбеляза Атанасова.

Тя обясни, че още вчера е било уточнено разговорите днес да са по секторни политики, защото това е втора стъпка от дългия процес, който са започнали заедно. Вторият етап, както и Асен Василев каза, е, че трябва управленска програма, припомни Атанасова. Оказа се, че те нямат такава подготовка, никой от тях не е готов да говорим по секторни политики, включително и по управленска програма, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. 

Хубавото е, коментира Десислава Атанасова, че си поставихме някои общи задачи, времеви график, в който заедно двете коалиции по секторни политики да обсъдим всички въпроси от управленските си програми. До края на утрешния ден трябвало секторните политики от двете предизборни платформи да бъдат нанесени в табличен вид с мерките, механизмите и законодателството, които ще се наложи да бъдат изпълнен, по думите ѝ, „в едно общо правителство със споделена отговорност“. Втората тема, която също трябва да върви утре паралелно с въпроса за отделните политики, е за бюджета и финансите. ГЕРБ-СДС имат намерение да поканят и представители на Министерството на финансите по темата за бюджета. Всички тези въпроси за секторни политики по всички ресори, както и за бюджета трябва да бъдат представени на ръководствата на двете формации до петък, каза Атанасова.

"Поискаха от нас да подготвим програма, да представим състав. Със сигурност по програмата започваме да работим, за нашия МС. Колкото до състава дали ще бъде представен предварително, все още нямаме окончателно решение“, коментира съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков.

Попитан дали имат нагласа да предложат състав на кабинет пред ГЕРБ-СДС, той каза: Има нагласа, че това е вариант, който трябва да се обсъди. Трябва да вземем решение на съответните национални съвети. На въпрос дали имат кандидат за премиер, Денков каза, че нямат в момента.

Попитан защо ще разработят програма за 18 месеца, съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ коментира, че това им изглежда сравнително реалистичен срок предвид колко е нестабилна ситуацията. Той посочи, че от една страна трябва да  завършат тази година по правилния начин и да се опитат малко по-дългосрочно да изпълнят тези основни цели, които всички са декларирали – правосъдна реформа, Шенген, еврозона, правилно изпълнение на бюджета, така че да не създадат някакви проблеми и в същото време да подпомогнат бизнеса и гражданите, запазвайки 3 процента дефицит. Денков обаче отбеляза, че част от мерките няма да могат да се изпълнят за няколко месеца и затова разчетът е да направят програма, която да е до края на другата година. Той посочи, че при обсъждането с ГЕРБ-СДС преди малко е имало въпрос няма ли да го направят за четири години, на което той им казал, че по-реалистичен е вариантът за 18 месеца.  

На разговорите в Огледална зала от страна на ГЕРБ-СДС бяха председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Десислава Танева, Теменужка Петкова, Костадин Ангелов и др.  ПП-ДБ бяха представени само от съпредседателят на парламентарната група Николай Денков. 

Двамата съпредседатели на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев се върнаха в Народното събрание, след края на заседанието му, но не отидоха на срещата.