0

Б лизо 39 000 са невалидните бюлетини от вота в неделя - 4 пъти повече в сравнение с изборите на 2 октомври 2022 г. Данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) сочат, че на предходния вот бройката на недействителните бюлетини бе около 9000, а през ноември 2021 година - 3909. 

Ръстът на недействителните гласове според анализаторите се дължи на връщането на смесеното гласуване. Причината - вотът от машините винаги е действителен и еднозначен. Такива бяха инструкциите и в методическите указания на Централната избирателна комисия (ЦИК) към секциите. При устройствата няма възможност за интерпретации от страна на членовете на секциите дали избирателят е излязъл със синия химикал извън квадратчето и дали е засегнал съседно поле. Въпреки това 39 000 невалидни бюлетини са далеч от бройката, регистрирана на изборите през април 2021 година, когато са били над 86 000.

Над 1,02 млн. хартиени бюлетини са пуснати в урните на 2 април. За сравнение - машинните са близо 1,47 млн. Сметките показват, че всеки втори вот е машинен и гражданите са предпочели устройствата. Това важи с пълна сила за големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас. В останалите области ситуацията е по-скоро паритетна. Хартията са предпочели, дори и с малко, във Видин, Враца, Кърджали, Монтана, Разград, Смолян и Търговище.

Без подкрепа

Увеличение има и при вота с „Не подкрепям никого“, определян като протестен. Гласовете са 108 842, което е с малко над 21 000 повече в сравнение с изборите през октомври 2022 г.  Недостатъкът на този вот е, че не се взима предвид при разпределянето на мандатите между партиите и коалициите. „Не подкрепям никого“ оказва влияние само върху активността.

40.63% активност

Общо 2 679 234 са гласували на петите предсрочни избори в неделя. Това прави активност от 40.63%, обяви вчера ЦИК. Данните ще бъдат актуализирани при публикуването на окончателните резултати в четвъртък.

ИТН взима мандат в Кърджали

ИТН взема мандата в Кърджали. По традиция 4 от общо 5 мандата отиват при ДПС, а последният се върти измежду по-малките формации. Така от партията на Слави Трифонов място в парламента намира Цветан Предов. На предходните избори мандатът бе при „Демократична България“. Сега коалицията „Продължаваме промяната -  Демократична България“ (ПП-ДБ) не излъчва депутат от Кърджали. Водачът им там Атанас Атанасов ще влезе от 23-и МИР в София, където е втори. В бъдещата група на ПП-ДБ в парламента ще намерят място освен лидерите Христо Иванов, Кирил Петков и Асен Василев, но и Лена Бориславова, Калина Константинова, Бойко Рашков, Елисавета Белобрадова, Божидар Божанов, Ивайло Мирчев, Антоанета Цонева, Деница Симеонова, Явор Божанков, Радостин Василев. За пореден път Цвета Караянчева от ГЕРБ остава извън НС. За сметка на това там място намира Стефан Апостолов  от ГЕРБ, който заради преференциите се нареди втори в Благоевград. Същото се случва и с колежката му Славена Точева във Варна. Все още не е ясно дали лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще остане депутат. ДПС губи мандат в Кюстендил, Ловеч и Габрово, но за сметка на това получава допълнителни в Бургас, Стара Загора, Хасково и Смолян. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и Йордан Цонев ще трябва да решат от кой район да влязат в НС.  Соцлидерът Корнелия Нинова влиза от София и Благоевград.