0

С до четири мандата повече ще получи София, а Пловдив и Варна - с по-един. Това коментираха парламентаристи пред „Телеграф“.

След последното преброяване на населението се очаква броят на мандатите в някои от избирателните райони да се промени. Така 24-ти МИР в столицата ще излъчват 13 вместо 12 депутати, а 23-ти МИР ще изпраща в Народното събрание 19, а не 16 човека. 25-и МИР в София обаче няма да получи бонус. По традиция именно в него се провежда и т.нар. лидерска битка. Варна ще има 16 мандата, а не 15 както досега. Пловдив - град на свой ред ще е с12 депутати, а не с 11. Други шест избирателни района ще се свият с един депутат. Това са Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен и Русе.

Разместване

В около 1/3 от изборните райони се очаква да има промяна в броя на мандатите, коментира пред БНР шефката на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. Тя не пожела да коментира в детайли какви ще са разместванията, защото все още не са издадени указите на президента - за насрочването на вот на 2 април и за определянето на границите на районите. Нейкова напомни, че в един район не може да има по-малко от четири мандата. С такова малко представителство досега бяха Видин, Габрово, Кюстендил, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол. Нейкова заяви, че вече са понатрупали опит и винаги са в готовност за избори. Причината за това тя вижда във факта, че последните 2 г. са в непрекъснат режим на работа заради честите вотове. В навечерието на избори винаги се оказваме с промени в Изборния кодекс. Дали избирателите ще отидат до урните, зависело от партиите.

Ролка

Шефката на ЦИК разясни, че бюлетината, която ще се изкарва от машината, трябва да отразява гласуването на избирателя. Тя вероятно ще е малко по-дълга от досегашната разписка, но няма как да е 50 или 60 см като обикновената хартиена бюлетина. Според нея размерът трябва да се съобрази с ролката за машината - тя е 8 см. Отделно от това текстът върху нея не трябва да се чете, за да може бюлетините да бъдат преброени. Върху тях ще има най-вероятно само номерът на партията и на преференцията. На гърба ще се полага печат.

Софтуерът на машините ще мине през ново удостоверяване. От ЦИК са готови с хронограмата и с част от изборните книжа, но тези решения ще са факт след седмица. Членовете на секциите ще получат възнаграждение, което ще бъде не по-малко от 1/4 от минималната заплата. Това е около 195 лева при 85 лева за предходния вот.