0

Б лизо 108 000 лева са събрали от дарения партиите и коалициите само за седмица от началото на предизборната кампания.

Това показа проверка на „Телеграф“ в регистъра на Сметната палата, където формациите трябва да вписват всяка сума, получена от симпатизанти или от самите кандидати за депутати. Към момента по-активни са малките политически сили, които не разполагат с големи финансови средства. От основните претенденти за Народното събрание все още нито едно дарение не са вписали от БСП, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Възраждане“. Традиционно ГЕРБ-СДС и ДПС не събират средства от своите избиратели, а финансират кампанията си със спестени пари от държавната си субсидия. Поради тази причина в сайта на Сметната палата двете формации са посочили само броя на медиите, с които са сключили договори за отразяване.

Заплати

Най-голямото по размер дарение е при Евролевицата, където един от кандидатите за народен предсатвител е предоставил близо 56 600 лева. Парите идват от трудов доход, спестени от 2015 г. насам. Иначе най-много на брой дарения към момента има събрани „Левицата!“ - близо 40 – както от граждани, така и от кандидати. Общата сума, която са получили, е близо 41 000 лева. Симпатизантка на коалицията им е предоставила почти 5000 лева, а в декларацията за произход на парите е посочила продажба на две коли - „Мерцедес“ и джип. Иначе масовите суми са между 700 и 780 лева. Средства е дарила и самата Мая Манолова с 4500 лева от адвокатската си дейност през 2022 г, като е посочила и името на клиента, който й е платил хонорара. Тези подробности в декларациите са ново изискване от страна на Сметната палата.

Контрол

Целта – по-засилен контрол над финансирането на кампанията и произхода на парите. Неин колега е дал за благото на коалицията почти 4000 лева от заплати и дивиденти. Валери Жаблянов е отделил около 1900 лева – лични средства от частния си бизнес. „Български възход“ на Стефан Янев засега има само 2800 лева от дарения, коалиция „Заедно“ са събрали около 2500 лева. Пари са дали Ива Митева и Любомир Каримански, но не е посочена сумата. ИТН са набрали от кандидати около 3700 лева. Скромно дарение от 1000 лева има и за КОД. Освен с традиционните начини на агитации – с диплянки, флаери, плакати и билбордове, партиите ни агитират с торбички с номерата на бюлетините. Такъв е примерът от ПП-ДБ. Те привличат избиратели със слогана „Има как“. ГЕРБ-СДС заложиха на „Стабилна България отново“. ДПС използва посланието „Разум, отговорност, диалог“, а БСП са с „Да, можем“. От „Левицата!“ излязоха с призив за таван на надценките на храните. За целта използваха колаж, на който обикновено яйце се равнява на едно яйце Фаберже. „Български възход“ заложиха на „С разум за България“, а „Възраждане“ на „Избери свободата“.