0

Б ългарски пожарникари ще бъдат включени в специално звено в Гърция, което ще бори огнената стихия. В него ще влязат общо 250 огнеборци освен от нашата страна, но и от Германия, Франция, Румъния, Финландия и Норвегия. Това предадоха вчера медиите в Гърция, позовавайки се на информация от местните структури, които отговарят за гасенето и извънредното положение и военното министерство.

Опасно

Общият брой на горските пожарникари в Гърция е сформиран от 14 616 служители, които през лятото са крайно недостатъчни. От тях 9189 са постоянен персонал, а 2427 са такива със стаж от 5 години. Подпомагат ги 2500 сезонни пожарникари. Същевременно тази година в битката ще бъдат хвърлени Специалните звена на горските предприятия. По този начин службата ще е подсилена с 500 горски командоси, предадоха още медиите. От тях 440 са горски пожарникари, 60 са лесовъди. Този въздушнодесантен корпус ще заработи от началото на юни.

БНР

Международно

Освен българи в корпуса с 250 служители ще има техни колеги от още 5 държави. Първоначално ще се съберат у нас и оттук ще бъдат докарани към Гърция, обявиха местните власти. Пристигането им ще се осъществи в рамките на програмата „Пилотен проект за предварително позициониране“, която се приема за първи път тази година в Гърция с финансиране от Европейската комисия.

БНР

БНР