0

Р усия налага цензура в армията и забранява използването на интернет от войниците на страната. Това съобщи Главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна в Telegram.

От там съобщават, че са получили извлечение от заповедта на заместник-комадира на Западния военен окръг по военно-политическата работа.

В документа се посочва, че „командирите от всички нива са се натъкнали на съпротива от личния състав“, което изразява недоволство от войната в Украйна. Според руското командване вината за намаляването на мотивацията и паниката сред военните пада върху интернет.

„Авторите на документа се оплакват, че са избрани основните методи за въздействие върху руските военни: въздействие върху историческата памет (изкривяване на исторически факти в историята на Русия), манипулиране на мнения чрез агенти на влияние. Както и разпространение на невярна информация, според нашествениците, за събитията и ситуацията в зоната на военни действия“, се казва в изявлението.

Като средство за противодействие е издадена заповед за предприемане на мерки за ограничаване на достъпа на персонала до интернет телекомуникационната и информационна мрежа от лични мобилни устройства с подобрени мултимедийни възможности, пише УНИАН.

Така, според инструкциите на командването на руските военни, всички съобщения и всякаква информация, публикувана в интернет телекомуникационната и информационна мрежа, ще бъдат или напълно забранени, или ще бъдат подложени на строга цензура.

Самият факт на появата на такъв документ свидетелства за ефективността на украинските информационни войски в противодействието на агитацията на окупаторите“, отбелязват от разузнаването.

По-рано украинското разузнаване получило вътрешни документи от руската армия , които показват, че окупаторите не получават обещаните парични плащания за нахлуването в Украйна.

Междувременно в глобалната мрежа се появи графика, за която се твърди, че е достоверна, и показва загубите за руската армия от началото на войната. Според данните в нея войските са изгубили повече от 18 600 души личен състав, 684 танка, 135 вертолета, 1861 бронирани машини. 1324 броя автомобилна техника, 332 артилерийски системи, 7 кораба, 76 цистерни, 150 самолета и 55 средства за противовъздушна отбрана.

загуби

 загуби