0

* Кадровите промени в КЕВР са задължителни за успокояване на пазара

* Кадровите промени в КЕВР са задължителни за успокояване на пазара

- Г-н Божков, какви са прогнозите за цените на тока за бизнеса до края на зимата? Някои предприемачи вещаят ново голямо поскъпване. От началото на годината пък се наблюдава известно успокоение и няма големи скокове на борсата, както беше преди Коледа.

- Трябва да се успокои пазарът. Главното условие е да се запази тенденцията на поевтиняване на природния газ в Западна Европа заради започналите доставки на втечнен метан от САЩ. Освен това във Франция се очаква след 20 януари да бъдат пуснати отново в експлоатация спрените за ремонт атомни мощности за производство на електроенергия за почти 3000 мегавата товар. Това до голяма степен ще успокои пазара в големите страни от Евросъюза. При всички положения има трайни предпоставки за понижаване на цените на тока за бизнеса от началото на февруари.

В България обаче вредите, нанесени на малкия бизнес, са огромни и той е доведен до отчайващо положение. Затова тези фирми трябва бързо да бъдат върнати на регулирания пазар. За целта трябва спешно да бъде предупредена и Еврокомисията и да се изиска нотификация. В противен случай нещата ще станат много лоши. Малките предприемачи у нас не могат да издържат на такива високи на цени на електроенергията. Колкото и добра да е конюнктурата от следващия месец обаче не означава, че цената на тока за бизнеса ще падне под 300 лв. или 150 евро за мегаватчас.

- Причината за това скъпите парникови квоти ли са?

- Точно така. Квотите за въглеродните емисии през последните дни са на цени, които излизат по 115 евро за мегаватчас произведена електроенергия от големите тецове, използващи за гориво въглища. Прогнозите в средата на миналата година бяха за много по-ниски стойности, в порядъка на до 54 евро. На практика увеличението е повече от два пъти. За американските централи квотите се плащат от Националната електрическа компания (НЕК). Държавният монополист обаче в момента не губи, защото цените на тока на борсата са високи.

- При сегашната конюнктура имаше идея цялото количество произведено електричество от тези американски големи тецове в Маришкия басейн да се изкупи от НЕК по цените, фиксирани в договорите, и да се предложи на енергийната борса, което да доведе до успокояване на пазара. Вашето мнение по този въпрос какво е?

- Това е моя идея. Така НЕК ще продължи да им плаща цялото договорено количество субсидирана енергия и пак ще е на печалба, тецовете - също. Реализацията на тази идея обаче зависи изцяло от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Няма нужда от никакви промени. Просто цялата изкупена енергия от американските централи няма да отива на регулирания пазар, а на свободния. В момента отива на пазара за доставка на битовите абонати.

- Това означава ли, че щом скъпата субсидирана енергия от американските централи излезе от микса за битовите потребители има шанс поне токът за домакинствата да не поскъпва?

- Да. По този начин ще се отвори възможност в микса за бита да се включат по-големи количества евтин ток, произвеждан от атомната централа в Козлодуй. В същото време няма да се намали и ликвидността на енергийната борса. Така ще има шанс и малките фирми да бъдат върнати на регулирания пазар и да бъдат спасени от фалит. Всичко е написано. Само от енергийния регулатор трябва да се вземат в ръце да направят необходимото. Освен това КЕВР най-после трябва да се заеме с разследване на далаверите в търговията с електроенергия и природен газ на свободния пазар във връзка с режима по REMIT. От регулатора, ако си гледаха работата, тези скандали с износа на природен газ от „Булгаргаз“ щяха да бъдат пресечени още в началото. КЕВР има пълномощията и е задължен да разследва сериозно тези неща, а нищо не се прави.

- Навремето беше много модерно да се говори за разваляне на договорите с американските тецове в Маришкия басейн. Сега този въпрос не е и актуален.

- Вече няма смисъл, защото цената на свободния пазар на електроенергията е толкова висока и както споменах няма скоро да падне под 150 евро. В момента най-високата цена за задължителното изкупуване на тока по дългосрочните договори от ТЕЦ „Марица-изток 1“ (AES - Гълъбово) е 290 лв. за мегаватчас. Затова е удачно да се изкупува цялата енергия от държавата и да се продава на свободния пазар и НЕК пак ще има печалба дори и на ниво от само 150 евро за мегаватчас. В закона не е казано задължително, че изкупената от двете американски централи електроенергия трябва непременно да отива в микса за тока на битовите абонати.

- Наложителни ли са промени в КЕВР?

- Задължителни са.

- Освен кадровите какви други промени са необходими?

- Освен кадровите трябва да се преструктурира и да се обърне основно внимание на контрола за качеството на електрическата енергия и природния газ. Второто нещо са споменатите разследвания по регламента за прозрачност и против измами и манипулации на пазара - REMIT. Това е изключително важно.

- От началото на годината в някои дни сме с най-ниски борсови цени на електроенергията сред 18 пазара в Европа. Това заради намаления износ ли е или има и други фактори, които са довели до успокояването на конюнктурата в България?

- Причината е, че продължават да падат цените в страните от Западна Европа. Така потребителите там купуват основно енергията, произведена при тях, и не търсят да внасят по-евтин ток от други държави. По този начин у нас ликвидността остава висока.

- Какво е мнението ви относно обсъжданите компенсации за бизнеса заради високите цени на електроенергията в последните месеци?

- Не бъдат ли компенсациите например справедливи и реални, то може да се очаква поскъпване на електроенергията за бита след падането на мораториума. Компенсациите за нарасналите технологични разходи са особено жизнено необходими за разпределителните и преносните дружества. Бъдат ли те реалистични, то може да се очаква да няма поскъпване на тока за домакинствата.

- Според вас какви трябва да са справедливите компенсации?

- Справедлива компенсация означава да е в размера на увеличението.

- Поскъпването обаче е в пъти.

- Да, в пъти е, но пари има. Да погледнат в касата на атомната централа и при другите големи производители на евтин ток и да им намалят печалбите, и готово. Освен това достатъчно средства има и във Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕ). В АЕЦ-а има натрупани над 2 млрд. лв., а във ФСЕ - над милиард и половина.

- Какво е мнението ви за Зелената сделка и за исканията за затваряне на тецовете?

- Трябва да се търси начин да се запази въгледобивът у нас до 2038-2040 г. През това време да се намери алтернатива. Идеята с горенето на софийския боклук в тецовете от Маришкия басейн ми се струва малко утопична. Много по-удачно и плодотворно е в плана за устойчивост да се предвидят инвестиции за използването на геотермалните ресурси на страната, които никак не са малки. За централното топлоснабдяване на столицата например топлинният товар е около 1500 мегавата в момента. С използването на геотермалните източници на Софийското поле той може да бъде намален най-малко с една трета или 500 мегавата.


ВИЗИТКА:


Еленко Божков е завършил електроинженерство във ВМЕИ - София

През 1990 г. е народен представител в Седмото велико народно събрание

През 1993 г. става член на Съвета на директорите на НЕК

През 1996 г. е главен секретар на Министерството на енергетиката

От 2002 г. е член на Надзорния съвет на ЕНЕЛ – Марица-изток 3

През 2013 г. става член на ДКЕВР

От 2019 г. е в Стратегическия съвет към президента на Република България