0

С ветовната пандемия е бедствие, с което човечеството сякаш свикна да живее. Протестите срещу сертификатите, скъпият ток и тоталното безвластие в България обаче правят положението още по-критично.

Световната пандемия е бедствие, с което човечеството сякаш свикна да живее. Протестите срещу сертификатите, скъпият ток и тоталното безвластие в България обаче правят положението още по-критично.

Днес е само бедствено. Утре току-виж станало военно. Защото в болниците вече не стига кислород, а скоро вероятно няма да има и места.

Обществото ни е жестоко разделено. На фили и фоби, на леви и десни, на сини, червени и всякакви други. Най-страшната разделителна линия обаче е тази за ваксините. Излиза, че голяма част от българите вярват, че ваксината е новата верига на робството, че иглите не ни пазят от COVID-19. Даже се поставят чипове, отнемат се последните остатъци лична свобода.

За съжаление, не е шега. А кошмар, защото води до бездействие. А то отнема животи.

Всяка криза ражда призраците на своите страхове. А във всяка война рано или късно плъзват мародери.

В тълковния речник пише, че мародер е „лице, което ограбва убити или извършва обири по време на бедствия“. В преносен смисъл – „човек, който печели твърде много, като ограбва другите“. Самата дума звучи мерзко, а синонимите никак не са приятни. „Разбойник, грабител, обирач, крадец, бандит, гангстер, корсар, злодей, спекулант, кръвопиец.“

Фалшификаторите на здравни документи са новите мародери. Родени от мизерията и недоимъка, откърмени от собствените ни страхове и предразсъдъци. И грижливо отгледани от вечния стремеж на българина да е тарикат и да минава тънко.

В интернет и социалните мрежи се продава всичко. И на всякаква цена. От 15 лева за фалшив документ за PCR, печатан в Харманли, до 600-700 лева за фалшив зелен сертификат, измайсторен някъде в София (виж стр. 3).

Продават се, защото има кой да ги купува. Звучи абсурдно да броиш пари за нещо фалшиво. При положение че държавата ти е осигурила ваксина, поставянето й е абсолютно безплатно.

„Шибаната ни държава“, която толкова често ругаем, в случая си е свършила работата.

Защо ги има харманлийските фалшификати? При цена на PCR тест в България от 100-120 лева и минимум 30 лева за втори, когато се връщаш от Турция вярно става доста. 130-150 лева допълнително за едно пътуване наистина е сериозно оскъпяване. Особено ако е за ден-два. Но защо ще даваш малко пари за нищо, вместо да се ваксинираш? И да решиш проблема генерално.

Ами ако наистина си заразен? Ако този фалшификат погуби живота ти? Или отнеме индиректно нечий друг живот? Излиза, че на тези с ментетата изобщо не им пука!

Ако пандемията е война, то фалшификаторите са мародери. Само дето не е ясно кои са по-мародери от другите! Тези, които печатат ментета, или другите, които ги купуват?