0

Б итката за място в детските градини в столицата отново е на дневен ред. Обявените свободни места в детските градини са малко над 13 300 и до 12 май всички родители могат да подадат своите предпочитания в коя детска градина или ясла искат да бъде детето им. Първото класиране излиза на същия ден.

През тази година украинските деца ще могат да кандидатстват за места в столичните детски градини, наравно с българчетата. До момента в Столична община (СО) са постъпили 11 заявления от украински семейства. Само 5 от тях са за задължителната предучилищна възраст - 5-6 г. Към Столична община има сформирана работна група, която насочва тези деца към свободни места в детските градини.

По думите на Мария Минчева от Дирекция „Образование” към Столична община от страна на украинските семейства има интерес за създаване на детски центрове, в които да работят украински доброволци. СО, съвместно с неправителствена украинска организация, е създала такъв център в Красно село, който се очаква да започне да функционира до броени дни.

„Ако има интерес от неправителствени организации СО може да предостави и помещения в училищата, за да може да се създадат такива центрове”, констатира тя в ефира на БНТ, като допълни, че и през тази година ще се наблюдава недостиг на места. Той е най-голям в районите Лозенец, Триадица и Витоша при децата в яслена възраст. Миналата година около 10 000 деца останаха извън детските градини и яслите в страната.

Минчева бе категорична, че строителството на нови детски градини продължава, а основният ангажимент е насочен към увеличаване на местата за деца от 3 до 6 години. Към момента се строят 17 детски градини в Триадица, Витоша, Овча Купел, Надежда, Люлин - повече от 10 района. Очаква се до началото на новата учебна година да се открият допълнително над 600 места за деца в градински групи.