0

С лед поредната вълна на ковид, тази година се завърна и грипът. Беше обявена епидемия в Благоевград, забелязва се повишаване на заболеваемостта и в други области. Според директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова още няколко седмици грипната вълна ще бъде възходяща, после ще трябва около месец да се нормализират нещата, което означава, че грипът ще ни мъчи поне до май.

"Към момента в НЦЗПБ всички положителни проби са за грип тип А (H3N2, "Камбоджа"). Има още време за грипната епидемия и е възможно в края ѝ да се открият и други щамове", каза пред БНТ проф. Ива Христова.

Този щам протича типично като грип, но малко по-тежко, с повече хоспитализации, допълни тя. Типичното е бързо начало, с температура, отпадналост, болки в мускулите, главоболие, хрема, болки в гърлото и суха кашлица.

Децата и младежите до 18 години, както и възрастните над 65 години са след най-засегнатите групи. Засичани са коинфекции между този грип и вируси, причиняващи остри респираторни заболявания.

"След нулевата вълна от грип миналата година, в момента имаме активизиране не само от грип, но и от остри респираторни заболявания. Половината от щамовете, които доказваме са от грип, половината са от остри респираторни заболявания", каза проф. Христова.

Миналата година строгите противоепидемични мерки във връзка с ковид са допринесли за нулевата вълна от грип. Затова и грипната вълна в момента не е толкова силна в сравнение с предните години. Половината от случаите са за месец март, другата половина - през януари и февруари.

"Още няколко седмици вълната ще бъде възходяща, после ще трябва около месец да се нормализират нещата. В някои региони има задържане на едно ниво, в други има чувствително повишаване - в Благоевград беше обявена грипна епидемия. Има повишение в Шуменска, Ловешка област, Силистра", обясни тя.

Ситуацията с коронавируса в страната в момента е спокойна. Очаква се още намаляване на случаите, но това не означава да загърбваме предпазните мерки, подчерта вирусологът.