0

Б ПЦ също не остана безучастна към драмата на Украйна. С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит отдел „Милосърдие и благотворителност“ при Софийската митрополия стартира дарителска кампания по набиране на средства за пострадалите, която ще работи заедно с БЧК, обяви Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Варненска и Великопреславска митрополия също изпратиха окръжно до енориите в епархията да събират помощи и средства за бежанците съвместно с Червения кръст.

Междувременно много енории и свети обители вече приемат бежанци от Украйна. Игуменът на Градешкият манастир „Свети Йоан Предтеча“ йеромонах Спиридон обяви, че манастирът вече е приел 19 души. Много хора са изявили желание да помогнат с дрехи и препарати, но засега най-голяма нужда има от хранителни продукти, молят от манастира. Църквата в Несебър „Света Успение Богородично“ засега прие две семейства – майка с децата й, но има готовност да осигури подслон за около двадесет души. Във Варна също посрещат всеки ден хора от Украйна. “Всички те са с деца. Трагедията е голяма“, разказва Рита Шаган. Рита и нейният съпруг отец Василий Шаган заедно с други доброволци от енорията на храм „Свети Николай“ всеки ден помагат в настаняването на бежанците.

„Телеграф“ се свърза с архимандрит Никанор – игумен на Църногорския манастир „Свети безсребърници Козма и Дамян“. “Засега сме, така да се каже, в резерв, доколкото бежанците все се устройват в градовете. Но ако се наложи, нашият манастир и други шест от Пернишко имат готовност да приемат около петдесет-шестдесет души. Разполагаме с добри битови условия и на първо време може да поемем и прехраната им, но ако кризата се проточи и броят им се увеличи, ще се нуждаем от допълнително продоволствие“, уточни Негово Вископреосвещенство.

Петдесет бежанци ще приеме отец Боян Саръев в Кърджали в комплекса до храма „Успение Богородично“. Той се надява начинанието да получи подкрепа и от християните, и от мюсюлманите в града. Желание да подслони нуждаещи се изрази и католическият манастир „Свети Максимилиян Колбе“ в Раковски. Отец Венцислав Николов заяви, че от братството е в контакт с посолството на Украйна в София, с католическата благотворителна организация „Каритас“ и фирми от Пловдивска област.