0

З адържан е граничен служител за подкуп на Граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост“. Това съобщи окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев в присъствието на директора на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР комисар Христо Христов и директора на Регионалната дирекция „Гранична полиция“ – Русе комисар Димитър Чорбаджиев.

В края на миналата година в дирекция „Вътрешна сигурност“ е получена информация за извършване на корупционни практики на ГКПП „Дунав мост“, свързани с пропускане на лица, които нямат ваксинационен сертификат. Образувано е досъдебно производство, тъй като е преценено, че са налице достатъчно данни за извършено престъпление. В събота към 18,30 часа на трасе „Вход“ за леки автомобили и микробуси е задържан 56-годишният Г.С.Д., дългогодишен служител на Гранична полиция.

Той е обслужвал пътниците на една от кабинките за влизане в България. Преди това е бил получен сигнал в дирекция „Вътрешна сигурност“ за корупционно поведение на служител, поясни комисар Христо Христов. Установено е, че служителят е получил подкуп от 30 евро за две лица, влизащи в страната, които са нямали ваксинационен сертификат. Той дори не регистрирал в системата тези лица. В кабинката са открити 400 евро, а при обиск в дома му 250 евро.

Комисар Христо Христов, окръжният прокурор Георги Георгиев и комисар Димитър Чорбаджиев

 Комисар Христо Христов, окръжният прокурор Георги Георгиев и комисар Димитър Чорбаджиев