0

70 лева на човек излиза кувертът за празнична вечеря за 8 март в Сърбия, научи „Телеграф“. Въпреки че тази година празникът е в делничен ден, туроператори организират вечерно пътуване и връщане след полунощ с автобус за желаещите да честват празника на жената със сръбска музика и скара.

В цената е включен транспорт с автобус, храна и напитки без ограничение и прибиране след полунощ. Отпътуването от София е в 18,30 ч., тоест след работно време, а пристигането в Пирот е около 20 ч.

Менюто, както обикновено за сръбските ресторанти е доста богато, като включва за предястие пушена шунка, филе, колбас, сирене, кашкавал, цедено мляко. Ще има и три вида салати - шопска, урнебес, зелева, а за основно ястие предложенията са бела вешалица, пилешко и свинско печено, както и пресен хляб. Десерт и избор на напитки в неограничено количество.

Около 130 лева пък ще ви струва, ако решите да пренощувате в Сърбия в хотел с три звезди. Цената включва транспорт, посещение на Момчилова крепост, музей на Понишавието и свободно време за пазар, разходка и обяд.

В столичните ресторанти също вече се приемат резервации, коментираха от бранша. Повечето не предлагат куверт, а ще работят на свободна консумация, каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред „Телеграф“.

Между 50 и 60 лева излиза вечеря за двама в столичните ресторанти за 8 март, посочи той. В сумата са включени освен храната, но и напитки и десерт. Той заяви още, че няма да вдигат цените за празника, тъй като все по-рядко хората си позволяват вечеря в ресторант.

Въпреки че ограничителните мерки паднаха, все още няма голям наплив в заведения, още повече сега, когато цените на енергията растат и хората имат все по-малко възможности да се развличат в ресторантите, допълни Алибегов.

Проверка на „Телеграф“ в столични ресторанти установи, че повечето заведения приемат резервации и имат достатъчно свободни места. Не предлагат предварително меню за празника, а ще приготвят всичко според предпочитанията на клиентите.

По-луксозни столични ресторанти пък привличат клиенти с куверт за празника на цена от 70 до 90 лева на човек. Той включва специалитетите на ресторанта и един аперитив.

Част от нощните клубове в центъра на столицата пък се очаква да отворят специално за празника на жената като ще има програми, посветени на дамите. В Студентски град пък клубовете ще работят и през седмицата, както обикновено. При тях аудиторията ще е основно от студенти и младежи, които нямат работни ангажименти, обясни Алибегов.

Цената на куверта в Перник е двойно по-ниска от тази в столицата, като на човек се връзват около 30-40 лева и отново включва вечеря и напитка от 50 мл или чаша вино. В миньорския град също не са планирани специални тържества за празника.

Благотворителна кауза за преживели насилие

Кризисният център за жертви на домашно насилие в Димитровград организира благотворителна кампания за 8 март, съобщават от центъра. Целта е за празника да бъдат зарадвани 10 жени, пострадали от домашно насилие или трафик, с козметични комплекти и ваучери за разкрасителни процедури. Освен това подарък ще бъде и по една вълнуваща и специална вечер на кино или театър по техен избор.

Необходимата сума е в размер на 2650 лева. От Кризисния център посочват, че тези неща за останалите жени са обикновени и достъпни, но малко са тези, преживели насилие, го получават или могат да си позволят.

Паралелно с това от центъра организират и онлайн базар на ръчно изработени сувенири за 8 март. С набраните средства отново ще се подпомогнат жени, жертви на домашно насилие.

Отпразнувайте 8 март с театър и поезия

Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян ще отбележат Международния ден на жената с поетичен рецитал под наслов „Поезия от жени за жени“. Актрисите Миряна Найденова, Искра Йосифова и Преслава Георгиева ще ви потопят в съкровените, впечатляващи, чувствени и незабравими стихове за любимите майки и жени.

Началото е в 18,00 часа, зала № 2 на театъра. На 8 март отдаваме почит и уважение към красивата половина на човечеството. Жената е муза на творците от дълбока древност – на нея са посветени най-великите произведения на изкуството. 

Съгласно актуалните противоепидемични мерки няма да се изисква зелен сертификат при посещение в театър