0

Д ва случая на агресия над медици в Русенско, станали само в рамките на 24 часа, шокираха обществото.

Двама мъже и една жена нахлуха в COVID отделението на УМБАЛ „Медика“, където е приет за лечение техен близък, и започнаха да отправят закани за саморазправа с дежурния лекар и сестрите от персонала. Часове по-късно, но на следващия ден, в здравната служба в Ново село се случи нещо подобно. Не, случи се нещо още по-грозно – нищо неподозиращият общопрактикуващ лекар д-р Ивайло Иванов стана жертва на агресия от страна на небезизвестния Венцислав Ангелов-Чикагото, дошъл да му дири сметка за поставена ваксина на пациент, който по-късно починал.

Свидетели сме не за първи път на агресия над медици, но да нахлуеш в COVID отделение без предпазно облекло и дори без маска и така да застрашиш и собственото си здраве – това не се вижда всеки ден. Ако някой само ни беше разказал, че подобно нещо се е случило, все щяхме да си мислим, че малко преувеличава. Но записите от камерите говорят. Във втория случай пък шокира друго нещо. Защо три месеца след смъртта на мъжа се търси сметка от лекаря, който му е поставил ваксината? Медикът по-малко ли е бил виновен преди три месеца, ако изобщо е бил виновен? И не спекулират ли тук определени хора с огромната трагедия на съпругата, която сигурно място не може да си намери от мъка, в полза на тези, които са против ваксините срещу COVID-19?

Нападнатите лекари сигурно също си задават въпроси. Какво повече да направят, какво повече да дадат от себе си, колко още трябва да лишават своите семействата от присъствието си? Мнозина преболедуваха COVID, някои тежко, но пак се върнаха при своите пациенти... А има и лекари, които си отидоха от този свят...

Коментирах двата случая на агресия над медици в Русенско с моя позната, която работи в COVID отделение. Не издържаме повече, казва ми тя. Не издържаме на напрежението, на смъртта, на упреците на близките. Не издържаме на обидите във Фейсбук, поставени сме в ситуация да се оправдаваме, а правим всичко по силите си. Болестта е тежка, не иска да „пусне“ някои хора.

Казва, че е на границата да вземе решение да си тръгне. А ако го направят и други? Нали точно сега на тях разчитаме...