0

Б уря в океана блокира полярниците ни, които не успяха да дебаркират на българската база на остров Ливингстън.

След четири денонощия плаване през Магелановия проток, пролива на Бийгъл и през най-бурните води на Земята – пролива на Дрейк, първата група от 15 души и 4 тона материали, провизии и гориво пристигна късно в четвъртък на родното крайбрежие на Ледения континент. Въпреки огромните вълни и ледени блокове в залива, седем наши антарктици, слезли от борда на чилийския военен кораб Janequeo. Те нагазили до кръста в ледената вода и били свалени с лодка „Зодиак“ на каменистия плаж пред базата ни „Св. Климент Охридски“.

Въпреки настояването на командира на базата Олег Василев останалите на борда 8 полярници също да бъдат превозени от кораба до брега, капитанът не се съгласил. След консултация с Адмиралтейството в град Валпараисо той взел решение дебаркирането да бъде преустановено и върнал обратно на борда свалените 7 българи. „В момента цялата ни група е в безопасност на кораба, който взе курс към съседния остров Кинг Джордж, където полярниците ни ще бъдат настанени в чилийската база „Ескудеро” или в уругвайската база „Артигас”, обяви вчера ръководителят на 30-ата юбилейна национална антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев.

Корабът ще продължи курса си към Пунта Аренас, където материалите, провизиите и горивото ще бъдат претоварени на друг кораб, с който ще бъдат взети нашите полярници от о-в Кинг Джордж и превозени до базата ни на о-в Ливингстън. По този начин раззимяването на базата и започването на планираната работа ще се забави с десетина дни. „Това е Антарктика – най-лошото и непредвидимо време на планетата“, коментира проф. Пимпирев. Както „Телеграф“ писа, приключенията за нашите полярници започнаха още в края на ноември, когато те отпътуваха за Чили. В държавата не се допускат хора без ваксина, затова сертификатите на антарктиците ни трябвало да се легализират от чилийското здравно министерство. На летището в Сантяго българите преминали и през два PCR теста, а след пристигането им в Пунта Аренас били поставени под карантина. Чилийският кораб пък тръгна със забавяне и така нашите полярници изпуснаха слънчевото затъмнение на 4 декември.