0

П ътните строители отново затапиха страната. Блокирани бяха редица основни артерии. Още от сутринта камиони блокирха движението центъра на София. Протестиращите бяха подкрепени и от автоинструктори. 

Десетки работници на „Автомагистрали – Черно море“ затвориха пътя Айтос-Провадия при разклона, който свързва Айтоския и Ришкия проход. Те настояват държавата да им изплати цялата дължима съма за ремонта на отсечката Чирпан-Стара Загора от АМ „Тракия“. Блокадата продължи 30 минути.

"Обещанието е само за 50%, ние искаме 100% от сумата, защото 50 процента не ни вършат работа", "Пак почваме, докато не ни дадат парите, няма да се откажем, и в София ще идем, днес трябва да се реши проблемът", казаха протестиращите, цитирани от БНР.

За кратко беше спряно движението по пътя за Димитровград и на магистрала „Марица“ край „Капитан Андреево“. В протестната проява участваха лужители на фирма "АБ" АД, която има да получава 40 милиона лева. Служителите настояват:

"Искаме да ни се плаща за извършен труд, който сме извършили, за всички обекти, които сме свършили", "Живеем на тръни дали следващия месец ще вземем заплати", "Ние не искаме да напускат работници, основна работна сила, с години, която се е квалифицирала в предприятието", споделиха недоволните.

Ще бъдат съкратени 170 служители от общо 320.

Пътностроителни фирми от Ловешко блокираха за минути движението по главния път София-Варна, а след това поетапно и на пътя Ловеч-Троян при пътен възел "Абланица".

Пътни строители блокираха за час пътя Перник – София в района на Драгичево. Образуваха се километрични колони. Изнервен шофьор се опита да пробие блокадата, но беше спрян от протестиращите и полицията. 

Във Видинско на протест излязоха пътно-строителни фирми, работещи на пътните участъци Видин-Ружинци, Макреш-Бела. Хора и тежка техника бяха на главен път Е-79 край Видин , подкрепяйки националния протест на Българска браншова камара "Пътища". Протестиращите блокираха движението във всички посоки на главен път Е-79 за 30 минути от 11 до 11,30 днес. Пропуснати през блокадата бяха само две коли на Спешна медицинска помощ. Така протестиращите декларираха спешната необходимост от предприемане на своевременни действия за адекватното управление и поддържане на пътната мрежа на България, чрез възлагане на ремонтно-възстановителни дейности и заплащане на изработеното от пътните фирми до момента.

Протест имаше и край Търговище.

А на фона на недоволствата депутатите гласуваха АПИ да заплати от утвърдения си бюджет за 2022 г. 50 на сто от изпълнените дейности по превантивно, текущо и зимно поддържане и за ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации. "За" гласуваха 122-ма депутати, 35 бяха "против" и двама се въздържаха.

БТА

БТА

БТА

БТА

БТА

БТА