0

 

Аз лично съм поставил 2-3 хиляди ваксини срещу коронавирус и мога да говоря с чиста съвест. Не разбирам и не се и опитвам да разбера тези колеги, които постъпват така. Всеки сам в крайна сметка носи отговорност за решенията и поведението си. Всеки сам си следва пътя.Това каза в нарочен коментар за в-к "Телеграф"  зам.-шефът на БЛС д-р Николай Брънзалов по темата за отказа на някои лични лекари да поставят ваксина срещу COVID-19.

Джипита отказват да ваксинират срещу COVID

 Нека обаче уточня, че трябва да се бяга от мантрата на обобщението. Аз приемам, че има такива сигнали, включително и в Министерството на здравеопазването, но дайте имена! Нека конкретно да видим кои са тези, заради които някой може да се настрои срещу всички.

Ясно е, че както във всяка гилдия и при нас може да има слаби брънки, но нали знаете, че поставянето на ваксините е разписано с наредба и то е част от пакета дейности, за които личните лекари получават и финансиране. Длъжни са, когато при тях дойде пациент и пожелае да му бъде поставена ваксина, да я сложат и надлежно да отчетат това в национална система и в електронното досие на пациента.

Това е. Тук трябва да се постави точката и да се търси личната отговорност на лекарите по всеки конкретен сигнал.

Хайде да не се правим на много гениални специалисти и да не коментираме дали един препарат е хубав, дали е по-добър от друг и т. н. Щом са одобрени и имат нужната регистрация, щом са доставени и е уточнено кога и как могат да се поставят, това трябва да се прави.

В скоба ще отбележа, че вече е ясно, че могат едновременно да се поставят ваксините против грип с тези за COVID-19.

Не може да подминем и някои други обстоятелства. Логистиката като цяло е спорен момент и лично аз за себе си имам няколко въпроса за изясняване. Как се осигуряват дозите и как стигат те до лекарите, по колко и кога се отпускат... В медиите се коментира, че този процес вече е в ход, но при нас има друго усещане. Логистичните неуредици са факт, но като цяло са и обект на по-различна дискусия, в която и с Министерството на здравеопазването може да има някои разногласия.