0

Д жипита отказват да ваксинират срещу COVID-19. Това алармираха читатели на „Телеграф“.

От Министерството на здравеопазването потвърдиха, че през обновения сайт за имунизациите в България „Плюс мен“, също са постъпили такива сигнали от граждани. „Нямам обяснения защо го правят. В никакъв случай не бих застанал зад тях. Не е лекарско пациент да пожелае да му сложиш ваксина и ти да откажеш. От тази позиция няма да мръдна и на инч. Ще присъствам на такъв форум, на който ще мога да поставя точно тези въпроси, но и тези, свързани с логистиката около осигуряването на дозите. Вписано е в пакета дейности на всеки лекар поставянето на ваксини и който не го прави, ще трябва да си носи отговорността за това. Дори не е нужно да слушаме каквито и да е аргументи от тяхна страна. Това не е лекарско. Категоричен съм“, коментира пред „Телеграф“ д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз (БЛС) и общопрактикуващ лекар.

Доставки

В сряда започна поставянето на новите варианти ваксини, които са насочени срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон. До момента в страната са доставени 100 800 дози, които се намират в регионалните здравни инспекции. Те са предназначени за имунизация на лица над 12-годишна възраст. Налични са и 9600 дози от педиатричната ваксина за деца от 6-месечна до 4-годишна възраст, а вчера (четвъртък) бяха доставени 4800 дози за деца между 5 и 11 г. Те ще могат да бъдат прилагани от следващата седмица. Само за първия ден над 790 души са си поставили от новите ваксини. Най-малкият желаещ е бил на 13 години, а най-възрастният – на 94 г. Повече от 40 души са се ваксинирали за първи път срещу коронавирус. 

Договор

От Министерството на здравеопазването обясняват, че ваксини срещу COVID-19 се прилагат при личните лекари, в РЗИ и в определени за целта лечебни заведения. Оказва се обаче, че част от джипитата не спазват заложеното в Националния  план за ваксинация срещу COVID-19 , където задължението за имунизации им е вменено. В Националния рамков договор между здравната каса и лекарския съюз също е посочено, че личните лекари поставят ваксини срещу COVID, като е договорено и заплащане за тази услуга – по 10 лв. на доза.