0

П рогнозните сметки за топла вода за септември са с 30-40% по-високи, отколкото за същия месец на миналата година, видя „Телеграф”. 

„Топлофикация София“ качи фактурите за миналия месец на сайта и в касите и потребителите могат да ги видят и  платят. 

Причината за по-големите сметки е поскъпналата от 1 юли топлинна енергия, като за  1 мвтч вече ни се начисляват 137,86 лв., без ДДС, докато преди това той струваше 39% по-малко.

Дори с 9% ДДС, колкото се начислява в момента върху потребената топлинна енергия, цената, която потребителите плащат, е 150,27 лева/мвтч. В септемврийската фактура потребителите ще видят, че ДДС върху сумата за дялово разпределение продължава да е 20%. 

Фактури

Сметките за топла вода при двучленно домакинство в различни сгради могат да бъдат доста  различни, примерно  33 лева, 52 лева, 78 лева и т.н., показа проверка на „Телеграф“.

е зависят както от специфичния разход на топлинна енергия за подгряване на кубик вода до нормативно определената температура, така и от ползването и загубите на  отделното домакинство, цена на топлинната енергия и размера на начислявания ДДС.

33 лева е сметката за топла вода на двучленно домакинство за този септември, което е плащало по 21  лева предишния регулаторен период (1 юли 2021 до 30 юни 2022 г.).

Правилото е, че прогнозните месечни сметки за битово горещо водоснабдяване (за подгряване на топлата вода) през този регулаторен сезон от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г. се определя въз основа на ползването през миналия регулаторен период.

В края на справката за дяловото разпределение,  което домакинството е получило от топлинния счетоводител,   е записана прогнозата за следващия отчетен период за отопление и за топла вода.

В справката за годишната изравнителна сметка на  потребителя Х пише, че  прогнозното му потребление за топла вода през следващия регулаторен период е по 221,728  квтч/месец.  

Сезон

Градовете с централно топлоснабдяване влязоха  от 1 октомври 2022 г. в отоплителен сезон 2022/2023 г. и топлофикациите са длъжни да имат готовност и  при заявление от етажната собственост в дадена сграда да й подадат топлинна енергия за подгряване на отоплителните тела.

Според  наредбата за топлоснабдяване и енергийния закон топлофикация ще включи парното във всички топлоснабдени сгради, когато се изпълнят нормативните условия за това – три последователни дни със средноденонощна температура под 12 градуса и прогноза за трайно застудяване.  

Подобни условия според прогнозите на метеоролозите ще настъпят около 4  ноември.

Хората с махнати радиатори могат да си изчислят какви сметки за парно ще получат за ноември.

Според допълнителната информация в справката за изравнителната сметка на потребителя Х през този отоплителен сезон прогнозно за отопление ще  му се начисляват общо по 24,178 квтч/ден или 725,34 квтч за 30 дни или на месец. 

Това количество се умножава по цената на топлинната енергия и се получават 100 лева. Като се добавят и 9% ДДС – се вижда, че това домакинство, което е с махнати радиатори, само за топлото от сградната инсталация и щранг лирите  ще плати 109 лева за месец. Като се добавят и 33 лева за топлата вода – сметката набъбва до 142 лв.