0

К абинет с втория мандат може да намери подкрепа само ако в него няма ярки политически лица, в това число и партийните лидери, а „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) предложат за него неутрални лица. Това стана ясно от коментарите пред „Телеграф“ на социологът Евелина Славкова, политологът проф. Румяна Коларова и на изборния експерт проф. Михаил Константинов.

Според Славкова условието, поставено от ГЕРБ-СДС, показва, че те биха дали подкрепа за правителство без Кирил Петков и Асен Василев. „Не се вижда особена политическа логика в това, което наблюдаваме – няма да дадат подкрепа за първия мандат, но в същото време искат да управляват“, каза тя. Славкова изтъкна, че в бъдещата власт трябва да има хора с по-експертен профил.

Габровски

Очакванията на ГЕРБ-СДС според нея е ПП-ДБ да представи кабинет тип „Габровски“. „ГЕРБ-СДС имат самочувствието на първа политическа сила и много трудно ще разкажат на своя електорат защо биха подкрепили ярък кабинет на ПП-ДБ, а да не забравяме, че предстоят и местни избори“. На свой ред проф. Румяна Коларова заяви, че правителството трябва да е изцяло експертно и с хора без силна партийна идентичност. Фигури като Николай Денков също са неприемливи. Това важи и за депутати, лица с ръководна позиция в ПП. Профилът им трябва да напомня този на служебните кабинети. Тя добави, че оценката е индивидуална. Може да има и хора, които да са неприемливи дори и да не са близки до дадена партия. Коларова посочи, че шефът на БНБ Димитър Радев отговаря на профила на премиер в подобни кабинети, особено след като имаме бюджетни проблеми и приоритет като членство в еврозоната. Проф. Михаил Константинов коментира, че това, което се предлага, е коалиция между първите две сили, която ще разполага със 133 мандата. Според него бившият вътрешен министър Бойко Рашков е неподходящ. Важното е за министри да не се слагат дилетанти, а начело на всеки отрасъл да застане човек, който разбира от съответната сфера. Фигурата на премиер трябва да бъде приемлива и за двете страни, и за българския народ.

Гаранции

Темата за възможността за кабинет бе коментирана вчера и в кулоарите на НС. Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС поясни, че те биха се отказали от първия мандат само ако получат сигурни гаранции, че с втория 100% ще има резултат. „Когато търсиш подкрепа, е грешна тактика да поставяш нови условия“, каза още той. Дончев добави, че в ГЕРБ-СДС са склонни на компромиси. Той увери, че ГЕРБ-СДС има кадри за повече от един състав на правителство. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ се надява партията да бъде включена в разговорите за съставяне на правителство. Дотогава ще са опозиция. „Вчера чухме в разговора между жертви и палачи, че са си простили“, каза Карадайъ. От „Възраждане“ са скептици за формирането на правителство. БСП и ИТН ще отидат на лидерска среща, ако бъдат поканени.