0

- Г-н Кузманов, каква беше първата реакция на полицаите след избухването на скандала с Живко Коцев и снимките му с обвинените в контрабанда хора на Паскал, Бойко Рашков и пудела с пачките? Питам ви, защото досега само бивши служители и министри говорят, а реално това засяга на първо място вас вътре в МВР. 

- Категорично искам да подчертая, че сме далеч от политическите нюанси, както и от това да коментираме назначаване и освобождаване на политическо и професионално ръководство на МВР по две причини. Първо, принцип на федерацията е, че не се месим в тези неща и, второ – като синдикат законово сме ограничени във функциите си по ръководство на министерството, което намираме за нормално. Не намираме за добре обаче, че сме ограничени по отношение на коментирането на някои ситуации и ще предприемем действия по този повод. Нека обаче се върна на зададения въпрос. Най-лошото за нас от морална гледна точка е невероятната щета върху имиджа на МВР и най-вероятно скоро ще излезем с предложение за премахване на етичния кодекс във ведомството.

Президентът освободи Живко Коцев

- Защо? 

- Ако такова поведение като на Живко Коцев не е наказуемо за служителите и за най-висшата професионална фигура в МВР, все пак говорим за държавен служител, а не за крал, то кодексът е безсмислен. Много колеги са отстранени за далеч по-елементарни неща по този кодекс, да не казвам, че понякога той се използва, защото няма друг законов ред за освобождаване на някого. 

- Може ли да обясните за хората какво точно пише в Етичния кодекс на МВР?

- Уронването на престижа на МВР води незабавно до уволнение. Не искам да коментирам целия документ, защото, както се шегуваме между нас, размерите му са като на втори том на „Клетниците“ на Виктор Юго. В него са отработени всички възможни прецеденти, включително „дишай - не дишай“ и как си облечен. Най-важното е, че при уронване на престижа ти си уволнен и не можеш да ползваш изплащането на определени компенсации – като 20-те заплати, неизразходвана отпуска и т.н. В случая с Коцев ние нямаме дисциплинарно уволнение, а освобождаване. 

- Подаръците, като например часовник „Хуболт“ за 50 000 лв., също не са разрешени, нали?

- Не, разбира се, особено да ги получава държавен служител на такова ниво и то от подобни лица. Много странно е, че висши фигури от изпълнителната власт обявиха това за нормално. Няма да коментирам и въобще информацията, че подаряването е станало на публично място. Позорът и щетата за МВР са огромни. 

- Кое най-много взриви вас като полицаи и членове на синдиката – това, че Коцев се снима с обвинени за контрабанда и другарува с тях, позирането със скъпия часовник, или друго? Интересно е хората да разберат веригата от възмущение. 

- Можем да започнем веригата на възмущение с един цитат на Живко Коцев от януари, когато ние извършвахме синдикални действия, свързани с правата ни. Тогава г-н Коцев пред медиите коментира темата по следния начин: „Трябва да се работи с морал, не всичко опира до парите“. Това изказване е изключително лицемерно, а като действие е позорящо. Ние не можем да имаме главен секретар, който е лицемер. Като синдикат имаме обратна връзка с колегите в редица форуми и там е споделяно, че на анализи на различни ОДМВР-та той е правил невероятни изказвания. Потресен съм, защото там се е говорило за емпатия спрямо гражданите от такъв човек, който няма емпатия към собствените си колеги. Говорил е за колаборация с прокуратурата, каквато самият той не е постигнал. Това е изключително фалшиво за нас поведение от морална гледна точка. 

МВР шефът Калин Стоянов обяви: В дома на Бойко Рашков са спретвали вечеринки, за да ме дискредитират!

- Възможно ли е полицай N1 в държавата да не знае с какви хора се снима? 

- И двата аспекта на отговора не са в услуга на г-н Коцев. В случай че е знаел какви са хората, дори няма смисъл да го коментирам. В случай че не е знаел, човек на висша ръководна длъжност и да получава скъп подарък и нормално поставяйки се в зависимост, това е изключително отрицателен знак и неприемливо както за служителите, така и за гражданите. 

- В показанията си Коцев казва, че е бил приятел с баща и син Димитрови заради Бойко Рашков. Бившият министър обаче го опроверга. Как ще коментирате? 

- Това звучи като виц. Не мога да си представя, че някой ще доведе непознати или малко познати хора на рожден ден в такъв тесен формат, както се вижда от снимките. Неприемливо е. До момента не е опровергано твърдението на Живко Коцев, че има лоялност към г-н Рашков. Уважение и лоялност може да има в лично приятелство, но когато си на висша ръководна длъжност в МВР – не може да имаш лоялност към ярък представител на партия, какъвто е г-н Рашков сега. Всичко това е необяснимо като деклариране. 

- Това не е ли нонсенс и не показва ли уродливата тенденция МВР да се политизира дотолкова, че да се стига до подобни случаи – снимки с контрабандисти, пудел с пачки в устата, часовник за 50 000 лв.?

Абсолютен нонсенс. В този смисъл ние имахме едно предложение към депутатите от вътрешната комисия в НС – да има конкурс за главен секретар. Защото това също е декларирано и не е опровергано от Коцев, че е предложен за поста от председател на политическа партия. 

- Доколкото разбираме, от Атанас Атанасов (ДСБ)?

- Да. В случая няма значение партията, а фактът, че предложението е от политическа партия. Оттук нататък одобрение на политически лица за професионално ръководство, оттам насетне е излишно да се питаме дали най-висшата фигура в МВР е неутрална. Самият алгоритъм на назначаването предопределя нещата впоследствие. Затова имахме разумно предложение да се провежда конкурс, за да има състезателно начало и да се обсъждат качества, а не предложения. Защото такива заклинания като перфектен и скромен със сигурност не се споделят от колегите. Освен това не само г-н Коцев, но и всеки друг главен секретар има достатъчно дълга биография в МВР и се познава от много служители. Не е нужно политик, без да е говорил с него, да твърди в работна обстановка колко е перфектен и скромен. 

ЗАПОЧНА СЕ С НОМЕРАТА: Делото за контрабанда в Агенция "Митници" не тръгна!

- Какво беше първоначалното мнение на полицаите за Живко Коцев и как се промени след скандала?

- Усещането към когото и да е, дори към главен секретар, е субективно, но това, което прочетох в затворени форуми на колеги, мога да ви кажа, че нямаше положителен коментар. Полицаите са омерзени и отвратени от постъпката му. Ние си даваме сметка какви усилия ще ни коства да изчистим това петно от МВР, което не е наше. Повтарям – това петно не е наше, а на хората, които са го препоръчали, избрали, повярвали и подкрепили. Не желаем служителите на МВР да бъдат намесвани в тази ситуация. 

- Скандалът с Живко Коцев в качеството му на главен секретар ли е най-големият скандал в МВР до момента?

- Най-големият и с най-тежки последици, категорично. 

- Какви са щетите върху полицаите? Питам, защото това касае всички граждани и то пряко. 

- Много логично е, когато висшият ти ръководител получава подаръци колкото няколко годишни заплати, мотивацията да падне. Оттук следва всичко останало. Даже уважавам интелигентността на вашите читатели и не смятам и да го обяснявам. Един демотивиран полицай не работи качествено. Още повече благодарение на тази постъпка петното се хвърля върху всички служители незаслужено. Сега ние ще трябва да носим бремето на неговата отговорност и на отговорността на хората, които са го избрали. Дълъг процес ще е. 

- Колко време ще тегне това клеймо и петно върху вас?

- Не мога да дам точен период, но съм сигурен, че на всяко наше справедливо искане ще получаваме отговор – вие сте такива. Това дори не е нашата дискусия. 

- Каква вина щеше да има Живко Коцев, ако не беше взел часовника, но все пак беше по снимките с обвиняеми за контрабанда и куче с пари? 

- Западноевропейските ценности, към които се стремим, са такива, че дори само една снимка ти предоставя два възможни варианта за действие. Оставка или временно отстраняване до изясняване на неговата виновност или невинност. Ние не сме съдници, това е в прерогативите на съда, там се доказва кой каква вина носи. Абсолютно ясно е, че за този период на проверка главният секретар не може да заема тази длъжност. 

- След излизането на скандалните снимки Живко Коцев подаде оставка, после я оттегли и обяви, че е имало натиск върху него. След като го опровергаха от прокуратурата, излезе в болничен. Това какво говори за поведението на един главен секретар на МВР? 

Лицемерно говорене, това показва, но вече споменах, че такова е имало от него и преди това на други места. Няма как да променим мнението си за него особено след тази постъпка. Това, което изнесе в медиите ръководителят на Софийска градска прокуратура Илияна Кирилова – към момента не е опровергано от никого и нямаме основание да се съмняваме в това. 

- Имате предвид думите й, че Коцев пръв е потърсил среща с Борислав Сарафов и му е звънял по приложението „Сигнал“?

- Да, затова казвам, че оттук нататък работата ще е на съда. Моралната щета е нанесена и тя трябва да бъде понесена от човека и хората, които ни я нанесоха. 

- У нас обаче хората сочат с пръст всички общо. Който види полицай, ще го сочи с пръст и ще обяснява, че е корумпиран като Живко Коцев? 

- Ще го обясня ясно за хората. По разпореждане на професионалното ни ръководство ние между нас имаме контрол евентуално за хора с признаци на неадекватно поведение, с признаци на демонстриране на състояние, неотговарящо на заплатата. Целта е да бъдат взимани мерки и тези хора да се отстраняват. Когато главният секретар демонстрира такова поведение, всичко това се превръща в порнография. 

- Какво да направим ние, гражданите, ако, да речем, на пътя ни спира полицай, започва да ни иска пари, ние му ги даваме, за да се измъкнем, а после казва – това е подарък и няма нищо лошо, прави го и главният секретар. Може ли да има подобни случаи?

- Ако трябва да се пошегувам, мога да кажа едно – само трябва да си измислите повод, защото във всичко, което казахте, липсваше само поводът за подаръка. Така и не разбрахме до момента какъв е поводът г-н Коцев да получи такъв скъп подарък. На практика очертахте перфектната защитна теза на корупцията в България (смее се).  

- Има членове на СФСМВР, които назад в годините са работили с Живко Коцев. Какво ви споделят за него преди и след скандала? 

- Некоректно управленско поведение, непрофесионално отношение, но пак казвам, че това са думи на база на субективни виждания. Вижте, очевидно човекът на такава длъжност е имал нещо в себе си, за да го подтикне към подобни действия. Не е възможно след 25-30 г. служба, ако си бил отдаден на каузата и си работил съвестно, да стигнеш до такъв момент. Не е възможно просто. 

- Малко преди да избухне безпрецедентният скандал с главния секретар се случи още нещо, което няма аналог у нас. От СФСМВР разговаряхте със служебния премиер г-н Главчев по повод мнението ви за вътрешния министър. Какво си казахте, защото след това политиците разчетоха, че сте подкрепили Калин Стоянов да остане служебен министър? 

- Ние говорихме на български с г-н Главчев и с медиите и ми е странно, че трябва да превеждам на български позицията ни. Ние защитихме принципна позиция, че МВР се нуждае от спокойствие, за да може да предостави на гражданите това, от което те се нуждаят. Повече от 2 г. в МВР цареше леден период в социалния диалог между политическо и професионално ръководство и служителите. Ясно се обосновахме и пред г-н Главчев, че след като ведомството е поверено на Калин Стоянов, към нас има институционално уважение, има диалог, има решаване на проблеми. Дали сме мнението си безпристрастно и не сме застанали зад персона, а зад тип ръководител. Защото нашата теза е, че в МВР има малко ръководители и твърде много началници, които се отнасят към нас като със сган. 

- Визирате последните години, когато министри бяха Бойко Рашков, когото виждаме по снимките, както и Иван Демерджиев. Но нека ви попитам и друго. Преди ден бившият главен секретар Петър Тодоров пред националната телевизия обяви, че обвиненият в контрабанда Димитров редовно и съвсем спокойно е ходил при Рашков в МВР. Това какво означава в целия контекст?

Това означава, че имаме един главен секретар, който е знаел кой влиза при министъра и не е направил необходимото. Това означава, че някои твърдения как не се познават обвинените лица – също не са верни, и че проблемът не е отсега. Така не може да се продължава. В никакъв случай не визирам само този бивш главен секретар, тъй като последните трима, ако не се лъжа, пак бяха освобождавани преждевременно. Те обаче не нанесоха морална щета на МВР и бяха сменени по политически причини най-вероятно, затова не слагам и знак на равенство. 

- Да обобщим – какво следва оттук нататък за полицаите?

Трябваха ни 15 г. да обясняваме, че служителите в МВР са хора. По нелеп, драстичен и грозен начин това беше унищожено. Ние знаем какво ни предстои и няма да е леко и че отново ще се борим за уважението на хората, но искам да споделя едно. Независимо какво се случва в МВР то има по-висок рейтинг от политиците. Може би оттук нататък акцентът трябва да пада върху политиците, а не върху нас, това е моята молба.  

Това е той:

  • Завършил е ВХТИ „А. Златаров“ в София
  • Служител е в МВР от февруари 1997 г.
  • Работил е в 7-о РПУ, 1-во РПУ, а в момента е шеф на сектор „Противодействие на
  • криминалната престъпност“ в 5-о РПУ - СДВР
  • Председател на УС на най-големия полицейски синдикат СФСМВР