0

Д вама мъже заплашват да скочат от блок в Перник заради неизплатени заплати. Това съобщи за „Телеграф“ говорителят на ОД на МВР Венцислав Алексов.

Става дума за строителни работници. Те стоят на перваз на последния етаж на сградата.

„Претендират, че не са си получили възнагражденията. Какви средства е трябвало да получат към момента не е ясно, ще се установява“, обясни Алексов.

На мястото има полицаи, пожарна и медицински екипи. Пристигнал е и психолог, който преговаря с тях.

„Става дума за неизчистени взаимоотношения между инвеститор и посредници. Имаме първо инвестирор – българин, българин строител, кърджалийска фирма, която е посредник и турска фирма, която е наела работниците. От тук нататък разследването ще покаже как се стигна до това тези работници да не получат възнагражденията си. Цялата държава се е заела с този казус. Всички институции са тук. Работи се с хората горе. Водят се разговори с всички по веригата. Имахме уверението от посредника от Кърджали, че днес (понеделник) ще се изплатят частично възнагражденията и след това ще се подпишат споразумения, с които ще се изплатят останалите такива на работниците“, обясни на брифинг кметът на Перник Станислав Владимиров.

Той допълни, че в града е пристигнал и представител на турското посолство, тъй като работниците са турски граждани.

Институциите ще установят какви възнаграждения не са изплащани и къде е нарушено българското законодателство.

Говорителят на ОД на МВР – Перник Венцислав Алексов заяви, че са разпитани свидетели, проведени са и процесуално-следствени действия. Той обясни, че комуникацията се води на всички нива – и с представители на турската фирма и с такива от българската фирма. По думите му има и други работници, които претендират за неизплатени заплати.

„Има представители на абсолютно всички институции – община, областна администрация, инспекция по труда, пожарна, полиция, прокуратура. Всички които имат отношение, така че се надявам в най-скоро време да бъде изяснен казусът.

БТА

БТА

БТА